Trafo Gallery otevírá podzimní sezonu výstavou Geometric

12.9.2019 – 13.10.2019, 23:59

Pražská Trafo Gallery otevírá podzimní sezonu výstavou Geometric, ve které svou tvorbu představí Zeb One. Je jedním z writerů, kteří překročili hranice mezi ulicí a galerijní scénou a patří už dlouho k nepřehlédnutelným autorům. Vernisáž a křest katalogu výstavy proběhne ve čtvrtek 12. září od 19.00. Výstava potrvá do 13. října 2019. Více informací na www.trafogallery.cz.

Další doprovodný program: 

  • Malování muralu v ul. Komunardů od soboty 21. září
  • Komentovaná prohlídka ve čtvrtek 3. října od 18.00
  • Graffiti workshop pro starší a pokročilé v neděli 13. října od 14.00

 

Kurátor Radek Wohlmuth

ZEB ONE (1982) je dalším z writerů, kteří překročili hranice mezi ulicí a galerijní scénou a připojili se ke stále sílícímu trendu posledních let, charakteristickému postupným pronikáním graffiti do prostoru volného umění. Současná výstava lakonicky pojmenovaná Geometric se přímo vyslovuje k výtvarnému jazyku, který u něj dominuje. Pro ZEB ONEovy obrazy, většinou důsledně vycházející z formátů, je od počátku příznačný plošný puristický styl „pravítkové“ geometrie. 

“...Zkusil jsem plátno právě proto, že graffs mi přišly ohraný a nudil jsem se ve smyslu nedělat pořád dokola stejnou věc, pokaždý ty písmena vybarvit, obtáhnout a tak dál (taky mě už vůbec nebavilo, kolik to stojí energie bejt vzhůru do tří hodin ráno). Bylo to v jednu chvíli moc spoutaný. Po nějaký době jsem si všiml, že uvažuju podobně na zdi i na plátně, zkoušel jsem ty jednotlivý detaily propojovat a přišlo mi, že to funguje. Celý to skončilo tak, že obě ty věci se postupně spojily do jedný a vzájemně se propojily a obohatily...” 

Výstavu doprovází vydání stejnojmenné publikace s úvodním textem Radka Wohlmutha a rozhovor se švédským teoretikem umění a novinářem Tobiasem Barenthinem Lindbladem. Grafický vizuál knihy a výstavy zpracoval Jan Matoušek.