OTEVŘENÉ PAMÁTKY V LIPNÍKU NAD BEČVOU

14.9.2019, 10:00 – 16:00

V sobotu 14. září se město Lipník nad Bečvou připojí k významné celoevropské kulturně poznávací akci s názvem Dny evropského dědictví (ËHD – European Heritage Days). Ve městě budou od 10 do 16 hodin zpřístupněny vybrané památky, které si budou moci návštěvníci zdarma prohlédnout.

Bývalá zámecká konírna – galerie Konírna, nabídne výstavu s názvem Obrazy autora Pavla Roučky. V zámeckém parku bude nainstalována putovní výstava s názvem „Má vlast cestami proměn“, která přiblíží proměnu bývalé zámecké konírny. Zájemci mohou navštívit také unikátní střešní zahradu, nejstarší na území ČR a v zemích severně od Alp. Návštěvníci města budou moci také vystoupat na zvonici a prohlédnout si zvony, v každou celou hodinu proběhne v přízemí zvonice výklad k historickému stroji věžních hodin včetně ukázky odbíjení. Milovníky panoramatických výhledů jistě potěší otevření věže kostela sv. Jakuba Většího, odkud je za příznivého počasí možné dohlédnout až do Jeseníků. Výstup na věž zpříjemní výstava lipenské autorky Ireny Igi Fridrichové s názvem Dnem a nocí. Prohlídku kostela sv. Františka Serafinského obohatí varhanní preludia. Židovskou historii města připomene stálá expozice židovství, která je umístěna v kostele Církve československé husitské – bývalé synagoze a Nový židovský hřbitov.

Letošním lákadlem bude zpřístupnění sklepení nacházejícího se pod turistickým informačním centrem. Prohlídky s výkladem budou probíhat vždy v celou hodinu od 9 do 16 hodin. Počet návštěvníků je při této prohlídce omezen na 25 osob a vstup je tedy možný pouze na objednávku. Objednat se lze telefonicky (581 773 763), e-mailem ([email protected]) nebo osobně v turistickém informačním centru.

V doprovodném programu bude možné navštívit od 9 do 19 hodin Legiovlak, který bude již od 10. září na železniční stanici v Lipníku nad Bečvou.