Sláva a pád krále Otakara - divadlo Komedie

DRAMA NIČIVÉ CTIŽÁDOSTI, MOCI, VÁŠNĚ A MANIPULACE. CESTA ČECHŮ Z DEŠTĚ POD OKAP. 

Sláva a pád krále Otakara - divadlo Komedie
  • Adresa:
    Jungmannova 15/1
    Praha 1 110 00

V Evropě sílí politický i společenský tlak na hledání silného vůdce, který by ukazoval správný směr, rozhodoval a přebíral osobní zodpovědnost. Touha národů po ochraně „silné ruky“ se neliší ve 13., 19. ani 21. století. Potřebujeme a chceme vůdce? A můžeme se divit, když bude chtít svou zem a lid vlastnit? Vždyť kdo vlastní, ten vládne! To je starý zákon.

Sláva a pád krále Otakara se dotýká jednoho z nejdramatičtějších a nejrozhodnějších bodů českých a rakouských dějin, který pro obě strany  znamenal rozhodující moment s trvalými následky. Přemysl Otakar II. dovedl České země a Moravu na vrchol slávy, diplomacií i silou vybudoval evropské impérium sahající až k pobřeží Jadranu. Politické intriky i lidské slabosti jej ale dovedly k tragickému pádu. Na troskách jeho říše povstala Rakouská monarchie založená „moderním politikem“ Rudolfem Habsburským. Demagogie si vždy dokáže šikovně pohrát se strachem, nacionalismem a malostí a využít je ve svůj prospěch. Kde leží hranice, kterou v touze po moci už nelze překročit? Kde začíná revolta, kdy je třeba říci jasné „ne“?
 

 Městská divadla pražská přivádějí po dvou stech letech v české premiéře Grillparzerovu kontroverzní historickou tragédii v novém překladu Radka Malého a v režii Michala Háby.