FILMOVÝ CYKLUS V KINĚ LUCERNA BRNO

1.10.2019, 18:00 – 4.6.2020, 20:30

Vážení přátelé,

připravili jsme pro Vás v kině Lucerna další ročník FILMOVÉHO CYKLU. Ten se zde uskuteční ve třech představeních, takže si můžete vybrat, který den se vám hodí více. Vámi vybraný den (út, st nebo čt) je pak třeba dodržovat. Začátky promítání jsou vždy v 18 hodin. Permanentky stojí 580 Kč a jsou již k dispozici v pokladně kina Lucerna.
Těšíme se na Vaši návštěvu.

Cena vstupenky: 580 Kč

PROGRAM FILMOVÉHO CYKLU:

říjen 2019 – Studená válka (Polsko)
listopad 2019 – Teheránská tabu (Írán)
prosinec 2019 – Černý Petr (Československo)
leden 2020 – Sweet Country (Austrálie)
únor 2020 – Utop se, nebo plav (Francie)
březen 2020 – Dogman (Itálie)
duben 2020 – Bistro Ramen (Japonsko/Singapur)
květen 2020 – Favoritka (Velká Británie)
červen 2020 – Zelená kniha (USA)

út-čt  1. 10. – 3. 10. 2019: Studená válka (Zimna wojna/Cold War)
drama/romantický, Polsko/Francie/V. Británie 2018, polská verze/89 min.
Režie: Paweł Pawlikowski.. Hrají: Joanna Kuligová a Tomasz Kot. Ocenění: Cena za režii na MFF v Cannes, čtyři Evropské filmové ceny, tři nominace na Oscara 2019
V období budování stalinského Polska, ale také poválečné západní Evropy, se odehrává příběh velké osudové lásky zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora. Nedokážou žít spolu, ale zároveň se fatálně přitahují a nevydrží být bez sebe. V kulisách Polska, Berlína, Jugoslávie i Paříže zní jazzová a folklorní hudba a Zula s Wiktorem rozehrávají nádhernou a uhrančivou, ale i melancholickou a hořkou baladu, svoji vlastní studenou válku. Kunderovsky laděným milostným eposem, situovaným mezi léta 1949-1964, navazuje režisér na úspěch oscarové Idy. Dílo nabité elektrizující hudbou i obrazovou krásou černobílého obrazu.

út-čt  5. 11. – 7. 11. 2019: Teheránská tabu (Teheran Tabu)
animovaný/drama, Německo/Írán 2017, perská verze/90 min.
Režie: Ali Soozandeh. Ocenění: Cena za nejlepší debut na MFF v Jeruzalémě.
Mladí lidé mají podobné touhy jako jejich vrstevníci jinde na světě. Žijí ale v íránském hlavním městě Teheránu, kde platí úplně jiná pravidla. Rockové koncerty, nemanželský sex, alkohol i drogy místní zákony zakazují. Kdo má peníze a moc, pravidlům se snadno vzepře. Ostatním, kteří chtějí žít mimo úzce vymezené mantinely, ale hrozí tvrdé tresty. Při cestě za štěstím a svobodou tak hrdinové filmu musí bořit mnohá tabu a často riskovat. Odvážná a provokativní sonda do pokrytecké íránské společnosti je celovečerním debutem íránského režiséra žijícího v Německu. Natáčet přímo v Íránu nepřicházelo v úvahu, film proto vykresluje atmosféru teheránských ulic unikátní animační metodu rotoskopie.

út-čt  3. 12. – 5. 12. 2019: Černý Petr (Black Peter)
tragikomedie, Československo 1963, česká verze/86 min.
Scénář:  Jar. Papoušek a M. Forman. Režie: Miloš Forman. Hudba: Jiří Šlitr. Hrají: Ladislav Jakim, Jan Vostrčil, Vladimír Pucholt. Ocenění: Hlavní cena na MFF v Locarnu 1963
Černý Petr je hraným debutem Miloše Formana. Titulním hrdinou je mladík, který nejistým krokem vstupuje do dospělosti. Místo uceleného příběhu je nám představena řada volně propojených epizod, v nichž režisér portrétuje své hrdiny při každodenních rituálech a snaží se zachytit ducha doby. Příznačný je absurdní humor a trefnost pozorování tehdejšího života. Přesvědčivost filmu dodává jeho dokumentární charakter a obsazení hlavních rolí neherci. Volně plynoucí, civilní příběh je pronikavou sociální i generační studií doby. Film se natáčel v Kolíně a samoobsluha, ve které Petr hlídal, sloužila kolínským až do loňska!

út-čt  7. 1. – 9. 1. 2020: Sweet Country (Sweet Country)
western/krimi, Austrálie 2017, anglická verze/110 min.
Režie a kamera: Warwick Thornton. Hrají: Hamilton Morris a Sam Neill (Fred)
Samoty roztroušené v buši australského Severního teritoria, 20. léta minulého století. Zdejší kazatel žije v neobvykle svobodné symbióze s rodinou Aboridžince Sama, čímž dráždí část bílé populace stýskající si po starých rasistických pořádcích. V okovech by původní obyvatele nejradši viděl i zatrpklý válečný veterán Harry March. Vyslat k němu dobrosrdečného Sama na pomoc s renovací domu proto není nejlepší nápad, zvláště v době, kdy společnost ani soudy neměří všem stejně. Dobový western, inspirovaný skutečnými událostmi, se odehrává v roce 1929 v drsné a nádherné krajině vnitrozemí severní Austrálie.

út-čt  4. 2. – 6. 2. 2020: Utop se, nebo plav (Le Grand Bain)
komedie, Francie 2018, francouzská verze/122 min
Režie: Gilles Lellouche. Hrají: Mathieu Amalric a Jean-Hugues Anglade
Když depresivní Bertrand, trpící krizí středního věku, odpoví na inzerát, který hledá nové členy do družstva mužského synchronizovaného plavání (ano, máme na mysli mužské akvabely!), netuší, že mu to zcela změní život. Spolu s ostatními „zoufalci a ztracenci“ z družstva se cítí konečně zase svobodný a užitečný. „Muži v nejlepších letech“ vkládají veškerou energii do nácviku na mistrovství Evropy. V amatérském družstvu najdou nejen nové přátele, ale většina i novou chuť do života. Komedie nejen o tom, jak dlouho musíte zadržet dech, abyste přežili život.

 út-čt  3. 3. – 5. 3. 2020: Dogman (Dogman)
drama, Itálie/Francie 2018, italská verze/102 min.
Režie: Matteo Garrone. Hrají: Marcello Fonte a Edoardo Pesce
Na chudém předměstí kdesi mezi italským velkoměstem a divočinou platí jen zákon nejsilnějšího. Marcello zde dělí svůj čas mezi práci ve skromném salónu pro psy a láskyplnou péči o dceru. Bohužel do jeho života zasahuje i neurvalý Simoncino, bývalý boxer a surovec, který terorizuje celé širší okolí. Drobného a citlivého Marcella k němu poutá nejednoznačný a ponižující vztah. Ve snaze vrátit svému životu důstojnost naplánuje zoufalou pomstu a jeho akce vede k nečekanému výsledku…

 út-čt  14. 4. – 16. 4. 2020: Bistro Ramen (Ramen Teh)
rodinné drama, Singapur/Japonsko 2018, japonsko-anglická verze/89 min.
Režie: Eric Khoo. Hrají: Cujoši Ihara a Seiko Macuda
Hlavním hrdinou je mladý kuchař Masato, specialista na polévku ramen. Ta se v jeho rodině vaří už po generace. Matka, která pocházela ze Singapuru, zemřela, když mu bylo deset let. Od té doby žije se svým uzavřeným otcem. Jednoho dne otec náhle umírá a Masato objevuje dávné rodinné památky. Fotografie a deník probudí jeho zvědavost, a tak se vydává do vzdáleného Singapuru, města plného chutí a vůní, aby hledal stopy svého dětství a případné žijící příbuzné. Navíc tam má internetovou známou, blogerku Miki, se kterou si píše o jídle. Minulost se odhaluje prostřednictvím citlivých flashbacků a kdysi přetržené vztahy se snad spojí dohromady. Ukáže se totiž, že jídlo má zvláštní moc sbližovat lidi a napravovat dávné křivdy.

út-čt  5. 5. – 7. 5. 2020:Favoritka (The Favourite)
historický/životopisný, V. Británie /Irsko 2018, anglická verze/119 min.
Režie: Yorgos Lanthimos. Hrají: Olivia Colmanová, Emma Stoneová a Rachel Weiszová
Na začátku 18. století vládne Británii slabá královna Anna, poslední z rodu Stuartovců. Je plachá, náladová a nepříliš vzdělaná, což z ní činí oběť mnohých manipulátorů. Její jedinou oporou na královském dvoře je lady Sarah. Jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy, takže Sarah za nejistou a nerozhodnou královnu prakticky vládne. Zároveň si svou pozici ostře střeží. Podcení jen svou sestřenici Abigail, která přibyla nově na dvůr. Sarah totiž zpočátku vůbec netuší, že ctižádostivá Abigail chce ohrozit její roli královniny favoritky. Souboj těchto dvou žen o moc je natočen strhujícím a expresivním způsobem s vynikající kamerou a hereckými výkony, za které herečky získaly mnohá ocenění.

út-čt  2. 6. – 4. 6. 2020: Zelená kniha (Green Book)
drama/komedie/road movie, USA 2018, anglická verze/130 min.
Režie: Peter Farrelly. Hrají: Viggo Mortensen a Mahershala Ali. Ocenění: 3x Oscar 2019 (mimo jiné film roku)
Bývalý vyhazovač Tony „Pysk" Vallelonga má mezi newyorskými Italy z Bronxu pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley si jej proto najme jako řidiče a bodyguarda na turné po státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný a ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a relativně pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky i humorné přešlapy. Tváří v tvář rasismu, nebezpečí, ale i nečekaným projevům lidskosti jsou oba nuceni ignorovat své názorové rozdíly. Jeden z nejdojemnějších a nejvtipnějších filmů produkčního roku 2018.

Filmový cyklus (nejen pro středoškoláky) se koná za finanční podpory statutárního města Brna.