Karlovy Vary Film Festival - 49th KVIFF 2014

4.7.2014 – 11.7.2014, 23:59

49. ročník MFF KV se bude konat od 4. do 12. července 2014.

Karlovarský festival zveřejnil kompletní program

Bohatý výběr českých filmů doplní Zdeněk Jiráský s premiérou filmu V tichu.

Ojedinělý projekt tvůrce Poupat bude uveden ve světové premiéře v sekci Zvláštní uvedení. Vůbec poprvé budou veřejnosti představeny i americký nezávislý titul Astma Jaka Hoffmana (Jiný pohled) a drama kurdského tvůrce Shawkata Amina Korkiho Vzpomínky vryté do kamene (Horizonty), jehož světovou premiérou MFF KV navazuje na loňskou úspěšnou retrospektivu věnovanou kurdskému filmu.


V tichu
Po ceněném celovečerním debutu Poupata se režisér Zdeněk Jiráský spojil se slovenskou producentkou Lívií Filusovou, aby zpracoval nejtragičtější kapitolu dějin dvacátého století. Místo původně zamýšleného dokumentu o osudech několika židovských hudebníků vznikl mimořádně vizuálně i emocionálně působivý hraný tvar, který filmově již zdánlivě vytěžené téma zpracoval inovativním způsobem a s nebývalou intenzitou.

Zdeněk Jiráský (1969, Jičín) absolvoval v roce 2004 scenáristiku a dramaturgii na FAMU, poté se věnoval natáčení dokumentárních snímků. Pro Českou televizi vytvořil mimo jiné filmy Mizející Praha (2008) o proměnách české metropole, Asák (2010) o fotografu Petru Helbichovi či Guláš za 750 milionů (2010) o předvolebních kampaních. V produkci Febia natočil několik cestopisných dokumentů. Jako scenárista pracoval na televizním seriálu Letiště. Jeho celovečerní debut Poupata (2011), který byl v mezinárodní premiéře uveden v soutěžní sekci Na východ od Západu na MFF KV 2012, získal čtyři České lvy, mj. za nejlepší film a režii. V Cenách české filmové kritiky byl nominován za režii, scénář i jako objev roku. Pro Českou televizi následně natočil hraný dokument Jagellonci (2012) a krátkometrážní komedii Družička (2013). V tichu je jeho druhý celovečerní film.

astma
Dušení jako příznak nemoci i jako obecný pocit. Pro Guse je život pouze obtížně splnitelným úkolem. Drogově závislý outsider se vydává na velmi špatný trip, ve snaze uniknout sám sobě. Celovečerní debut Jakea Hoffmana je autentickým pohledem na současnou newyorskou bohému, jež za doprovodu rockových hitů hledá sebe samu. Mladou hereckou dvojici Benedicta Samuela a Krysten Ritterovou podpořili ve vedlejších rolích zkušenější kolegové Nick Nolte, Rosanna Arquette, Goran Visnjic, Rene Ricard a Iggy Pop.

Jake Hoffman (1981, Los Angeles County, Kalifornie) vystudoval filmový program na New York University (Tisch School of the Arts). Ve filmovém průmyslu se pohybuje od dětství. Již v sedmi letech se objevil ve snímku Rain Man (1988). Jeho herecká kariéra pak pokračovala mimo jiné snímky Hook (1991), Liberty Heights (1999), Klik - život na dálkové ovládání (2006) a Vlk z Wall Street (2013) režiséra Martina Scorseseho. Kromě herectví se věnuje tvorbě hudebních videí a coby režisér a scenárista má na kontě několik krátkých snímků, jmenovitě Walk into the Bar (2004), Pancho’s Pizza (2005) a Please, Alfonso (2012). Film astma (2014) je jeho celovečerní debut. 

Vzpomínky vryté do kamene
Filmový režisér Hussein by rád natočil ve své vlasti, iráckém Kurdistánu, snímek Anfal, o vojenské operaci se stejnojmenným názvem. Ve vizuálně propracovaném filmu režisér nenásilně a přirozeně propojuje kurdskou současnost s minulostí a nahlíží nelehké a traumatizující události svého národa s upřímností, ale také s vlídným humorem.

Shawkat Amin Korki (1973, Zakho) pochází z iráckého Kurdistánu, do roku 1999 byl však z politických důvodů nucen žít v Íránu. Věnoval se práci v divadle, televizi a filmu. Natočil řadu krátkých a středometrážních snímků: Seode badkonakha (Balóny letí, 1997), Daricheh (Propadiště, 1998), Dema baran bet (Když prší, 2000), Bazgeh (Přechod, 2002), Gef (Hrozba, 2005). Jeho dlouhometrážním debutem byla road movie Parinawa la ghobar (Překročit prach, 2006), uvedená na mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu. V loňském roce byl v Karlových Varech v rámci sekce Zaostřeno na kurdský film promítán jeho snímek Výkop (2009). Jeho zatím nejnovějším snímkem jsou Vzpomínky vryté do kamene.

Zdroj: https://www.facebook.com/KVIFF