Zpřístupněné jeskyně České republiky na veletrhu Česká příroda

3. květen 2013, 0:00

Zpřístupněné jeskyně České republiky na veletrhu Česká příroda

Naše jeskyně již otevřely dveře svým návštěvníkům. Zdá se, že snad i počasí začíná dodržovat svá sezónní období, tak návštěvě některé z našich jeskyní nic nebrání. Letošní pozdní nástup jara a nevzdávající se zima sice pozdržely otevření jeskyně Na Turoldu, neboť se muselo počkat, až zimující netopýři budou moci vylétnout a až budou mít venku i dostatek hmyzí potravy. Ale i tito již uvěřili, že jaro je tu, a proto můžeme prohlásit, že už opravdu všechny zpřístupněné jeskyně ČR jsou opět v provozu.

Jedna z akcí, kde je seznamována veřejnost s činností Správy jeskyní ČR, proběhla ve dnech 19. a 20. dubna 2013 v Národním domě na Vinohradech, kde se konal veletrh Česká příroda, kterého se zúčastnily všechny resortní organizace ministerstva životního prostředí. První páteční den byl dopoledne věnován záplavě školáků, ostatní návštěvníci dorazili spíše v odpoledních hodinách. V sobotu pak převažovaly hlavně rodiny s dětmi a značnou část zaujímali zájemci o turistiku. O stánek Správy jeskyní byl značný zájem, prospekty doplněné praktickým informačním listem s cenami vstupného, otevírací dobou, přehledem tras šly doslova na dračku a našli se i zájemci o prodejní publikace a CD Jeskyně ČR. V sobotu stánek navštívil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a odpoledne s našimi zpřístupněnými jeskyněmi byli seznámeni i diváci televize Metropol. V průběhu obou dvou dnů probíhaly soutěže, kde bylo možné vyhrát volné vstupenky do jeskyní nebo některou z publikací, či CD.

Každý květnový víkend mohou zájemci najít jeskyně, kde je klasická prohlídka doplněna kulturním programem. 5. 5. se v Jeskyni Na Špičáku koná koncert „Komorního sboru Florian“ a 12. 5. tamtéž koncert „Jesenického smíšeného pěveckého sboru“. Koncerty z cyklu netradiční hudby „CAVE BEAT 2013“ uslyšíte 11. 5. V jeskyni Balcarka a 25. 5. V Jeskyni Na Špičáku. 17. 5. Ve Zbrašovských aragonitových jeskyních bude pokračovat cyklus zaměřený na mládež s názvem „Kořeny života“. 23. 5. bude zahájena výstava o jeskyních ve Křtinách.

Na rok 2013 připadají i dvě významná výročí objevů a zpřístupnění jeskyní a to Zbrašovských aragonitových jeskyní, které slaví 100 let objevu a Chýnovské jeskyně, u které uplynulo dokonce již 150 let od objevu. Obě výročí jsou provázena bohatým kulturním a osvětovým programem, jehož aktuální nabídku naleznete na našich webových stránkách. Ani ostatní jeskyně neslouží pouze k poznávání přírodních krás, ale i v našich zbývajících je celý rok provázen koncerty, výstavami či naučnými programy. Mnoho dalších informací o jeskyních, otevíracích dobách a vstupném najdete na našich webových stránkách www.caves.cz

Veletrhy a výstavy - výstaviště Litoměřice