Svět knihy Praha zve na jubilejní 25. ročník. Paměť a vzpomínky, Latinská Amerika i nobelisté Mario Vargas Llosa a Herta Müllerová

9.5.2019 – 12.5.2019, 23:59

Od 9. do 12. května 2019 zaplní výstaviště v Holešovicích 25. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Tuzemským čtenářům představí tvorbu desítek autorů z Česka i zahraničí, kteří do Prahy zavítají osobně. Výjimečnou událostí bude jistě setkání s dvěma významnými spisovateli oceněnými Nobelovou cenou za literaturu: Hertou Müllerovou a Mariem Vargasem Llosou. Původem peruánský literát reprezentuje hlavního hosta jubilejního ročníku, jímž je Latinská Amerika. Zásadní pozornost letošního programu je pak věnována tématu Paměti a vzpomínek.

Přítomnost Herty Müllerové a Maria Vargase Llosy na Světě knihy Praha je vyvrcholením několikaletého jednání. Jejich účast na 25. ročníku bude bezesporu patřit k literárním událostem roku, Llosa díky pozvání organizátorů veletrhu dokonce zavítá do Česka poprvé. Oba autory lze bez nadsázky označit za spisovatelské hvězdy, jejichž tvorba překročila hranice domovských zemí, jak dokládá i Nobelova cena za literaturu. Německá prozaička a básnířka ji obdržela v roce 2009, latinskoamerický literát o rok později. Čeští čtenáři budou moci tyto osobnosti poznat nejen při debatách, ale také prostřednictvím nových překladů jejich děl, která u příležitosti 25. Světa knihy Praha vycházejí. Nakladatelství Argo připravilo Llosovy romány Chvála macechy (Elogio de la madrastra) a Pětinároží (Cinco esquinas), první z textů v překladu Jana Hlouška, druhý Anežky Charvátové, v nakladatelství Bourdon pak vychází v překladu Ivety Gonzálesové autobiografická kniha Volání kmene K dříve přeloženým knihám Herty Müllerové přibude titul Liška lovec (Der Fuchs war damals schon der Jäger). Na pulty ho uvádí Mladá fronta v překladu Radky Denemarkové.

Mario Vargas Llosa a Herta Müllerová se také sejdou na společném večeru, který je plánován na 11. 5. v kině Lucerna. Moderace se ujme Jakub Železný a téma debaty se zaměří na význam literatury pro hlas svobody i politický boj. „Obě tyto osobnosti spojuje výrazné politicko-společenské angažmá, očekávám debatu, která výrazně přesáhne rámec literatury. Což je přesně směr, jímž se chceme ubírat, stejně jako ostatní knižní veletrhy ve světě chceme být především festivalem myšlení,“ uvedl ředitel veletrhu Radovan Auer. Příspěvkem k tomuto přesahu je i hlavní téma letošního ročníku, jež se zaobírá Pamětí a vzpomínkami. Dramaturgie Světa knihy Praha je pojímá co nejšířeji: od orální historie přes memoárovou literaturu až po vztah k dějinám obecně.

Paměť a vzpomínky ve svých dílech velmi často tematizují autoři, kteří zastupují hlavního hosta 25. ročníku, tedy Latinskou Ameriku. Vedle Maria Vargase Llosy, ve Španělsku žijícího peruánského spisovatele, literaturu tohoto zámořského regionu také přiblíží původem argentinský prozaik Rodrigo Fresán či představitelka takzvané nové argentinské prózy Mariana Enríquezová. Z Mexika pochází Álvaro Enrigue, který dorazí z New Yorku, kde žije. Stejně jako David Unger, jenž je přesto vnímán jako jeden z nejvýznačnějších žijících guatemalských autorů. Svět knihy Praha letos v květnu také navštíví Luis Fayad z Kolumbie a Francisca Cárcamová z Chile. Latinskoamerickou literaturu navíc v programu veletrhu doplní i poznávání tamní kultury, s níž zájemce seznámí výstavy, filmové projekce, koncerty či ochutnávky pro nás exotické kuchyně. Pestrost Latinské Ameriky se také promítla do vizuálu 25. ročníku, v němž lze rozpoznat národní barvy jednotlivých států.

Letošní Svět knihy Praha návštěvníkům přinese ale i široký přehled současné evropské literatury. Například hlavní téma Paměť a vzpomínky se odráží i v tvorbě španělského spisovatele Javiera Cercase a irského prozaika Johna Banvillea, nositele ceny Man Booker Prize. Pozvání na veletrh přijal i francouzský autor Bernard Minier, jenž je hvězdou detektivního žánru. Na Světu knihy Praha se tedy můžeme těšit hned na „trio“ hvězdných autorů thrillerů – Roberta Bryndzu, Tima Weavera a zmiňovaného Bernarda Miniera. Díla Francouze Alaina Finkielkrauta a rakouského literáta Roberta Menasseho zase svědčí o zájmu těchto tvůrců o širší, evropský kontext. Ten na 25. ročníku návštěvníkům nabídne také mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha, a to v novém pavilonu Café Evropa. Vyhrazen je debatám o evropské literatuře i myšlení. Svět knihy Praha chce tímto projektem akcentovat příslušnost české literatury a kultury k evropskému kulturnímu i myšlenkovému prostoru.