Legiovlak – muzeum na kolejích je celé prázdniny na Žižkově

24.7.2015 – 26.8.2015, 23:59

Téměř celé letní prázdniny tráví pojízdné muzeum československých legií na nákladovém nádraží v Praze 3 na Žižkově. Deset zrekonstruovaných vagonů představuje život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Veřejnost si ho může prohlédnout zdarma až do 26. srpna, pak Legiovlak odjede do Pardubic.

Prázdniny jsou nejdelší zastávkou letošní pouti Legiovlaku, projektu Československé obce legionářské, který připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory mnoha institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítá i na Slovensko. V současnosti se Legiovlak skládá z 10 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon, jakým se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si často museli legionáři vynutit krví a tvrdým bojem s bolševiky.

„V Praze je Legiovlak už po třetí. Vloni jsme na nákladovém nádraží představili prvních sem vagonů, v červnu se vydal na pouť po Čechách, aby se na prázdniny se třemi novými vozy vrátil opět na žižkovské nákladové nádraží,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100 a dodává: „Zůstane tu do 26. srpna a pro veřejnost bude přístupný zcela zdarma každý všední den od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 9:00 do 19:00.“ Expozicí provádí posádka vlaku v dobových uniformách s odborným výkladem, která je vždy připravena na dotazy. Pracovníci ČsOL mohou každému návštěvníkovi na místě poradit dopátrat legionáře ve vlastní rodině.

Legiovlak je ojedinělým muzejním projektem, který nemá v České republice obdoby. „Každý z vagonů je rozdělen na dvě části. Jedna přesně odpovídá dobovým skutečnostem a vypadá tak, jako by v ní legionáři stále žili. Zaujme kovárna na kolejích, ubytovací „těpluška“ či zdravotní vagon s operačním stolem. Vše doplňují vysvětlující texty a dobové fotografie,“ říká Charfreitag a vysvětluje: „Návštěvníci se nejen dozvědí podrobnosti ze života legionářů, ale prohlédnou si originální součásti výstroje a výzbroje a předměty legionářské každodennosti.“ Vybrané exponáty lze vzít do rukou a to včetně některých zbraní.

Cílem Legiovlaku je připomenout skoro zapomenuté legie především nejmladším, proto jsou pro kolektivy připraveny exkurze s výkladem, pracovní listy a další materiály zdarma. Zájemci o skupinovou prohlídku se mohou dopředu objednat na e-mailu [email protected] a domluvit si přesný čas, kdy se jim bude posádka Legiovlaku plně věnovat.

Další informace najdete na webu www.legiovlak.cz.