Letní akce Českého muzea stříbra v Kutné Hoře

1.7.2015 – 31.8.2015, 23:59

České muzeum stříbra, p.o. v Kutné Hoře si Vás dovoluje pozvat na své letní akce. Těšit se můžete na nové výstavy : na Hrádku - 20 let výzkumu památky UNESCO , v Tylově domě  - Proměny Kutné Hory ve fotografiích.  Obě výstavy jsou součástí programu oslav 20. výročí zápisu Kutné Hory na seznam UNESCO. Během letošního Kutnohorského léta opět přicházíme s nabídkou Kostýmovaných prohlídek v Kamenném domě a to každé úterý v 15.00 v Lapidáriu.

Přejeme krásné léto a rádi Vás přivítáme u nás v muzeu.

Výstavy a akce - Hrádek

Otevřeno: út-ne  10.00 – 18.00

EXPOZICE:
1. okruh -  Město stříbra
2. okruh – Cesta stříbra, středověký důl

 Výstavy a akce na Hrádku

 7. května –  26. července, výstava:

Jan Hus roku 1415 a 600 let poté
Výstava se koná v rámci NÁRODNÍCH SLAVNOSTÍ ´Jan Hus – Evropan nové doby´ ve spolupráci s Muzeem J. Husa v Kostnici a Husitským muzeem v Táboře k 600. výročí upálení Mistra Jana z Husi. Výstavu budou provázet doprovodné přednášky a interaktivní program pro školy „Husovy stopy“. V rámci programu se žáci ocitnou v husitském století, setkají se s Husovým žákem s Petrem z Mladoňovic i s Mistrem Janem Husem. 

3. července – 29. listopadu, výstava:

20 let výzkumu památky UNESCO, Hrádek Výstava ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče Středních Čech a Arch. ústavem AV ČR - archeologické výzkumy v Kutné Hoře za posledních 20 let. Výstavu budou provázet doprovodné programy.

Výstavy a akce v Kamenném domě

Otevřeno: út-ne  10.00 – 18.00

EXPOZICE:
Královské horní město –  měšťanská kultura  a život  v 17. – 19. století.  
Lapidárium: Umění kameníků středověké Kutné Hory  

1. 4. – 29. 11. celoroční výstava: Čaj a káva radost dává. Výstava ze sbírek ČMS a ve spolupráci s Dobrou čajovnou Kutná Hora, Muzeem kávy v Praze a Kávovinami a.s. Pardubice. Výstavu budou provázet, doprovodné přednášky, interaktivní programy s ochutnávkou čaje, kávy a jejích náhražek.

7. července – 25. srpna, každé úterý v 15.00 KUTNOHORSKÉ LÉTO
 Kostýmované prohlídky v Kamenném domě:
Lapidárium: Umění kameníků středověké Kutné Hory

I v letošním roce jsme se rozhodli připojit k letnímu festivalu - Kutnohorské léto. Pro Kutnohorské léto 2015 jsme připravili komentované prohlídky v Kamenném domě, kde je doslova skryta ve středověkém sklepení stálá expozice: „Lapidárium: Umění kameníků středověké Kutné Hory“. Expozicí návštěvníky provedou průvodci v kostýmech, kteří přiblíží nejen práci kutnohorských kameníků, ale zároveň představí i jedinečný soubor kamenných plastik a architektonických článků z nejvýznamnějších gotických památek Kutné Hory. K prohlídce Lapidária nabídneme i doprovodný program.  Současně si v mázhausu Kamenného domu mohou návštěvníci prohlédnout i výstavu „Čaj a káva radost dává“.

Výstavy a akce - Tylův dům

Otevřeno :  út-so 10.00 – 16.00

EXPOZICE:  Život a  dílo J. K. Tyla,
                   Kutnohorské podzemí a jeho průzkum

 8. července – 24. října, Tylův dům
 Proměny Kutné Hory ve fotografiích. Výstava unikátních fotografií památkových objektů a zákoutí Kutné Hory převážně z konce 19. a počátku 20. století v porovnání s jejich současným stavem. Všechna vyobrazení pocházejí z bohatého fondu muzea. Výstavě předchází roční projekt fotografování v terénu, který zohledňuje především roční období shodující se s původními náhledy.

Výtvarná soutěž u příležitosti 20. výročí zápisu Kutné Hory na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO

HISTORICKÁ KUTNÁ HORA OČIMA DĚTÍ
Soutěže se mohou účastnit žáci MŠ, ZŠ, SŠ a gymnázia. Výtvarné práce: malbu, kresbu, koláž, linoryt, plastiku přijímá do 30. 9. 2015  muzejní lektorka K. Vavrušková na adrese: ČMS, Barborská 33, Kutná Hora. Nejlepší dětské výtvarné práce z projektu budou v průběhu října vyhodnoceny a vystaveny ve dnech  3. 11. – 14. 11. 2015  v Tylově domě v K. Hoře.