Dobové slavnosti – mistr Jan Hus

5.7.2015, 14:00 – 19:00

Vzduchem voní staročeské placky, kovář kuje železo a pod rukama mincíře se razí jedna mince za druhou. Tu a tam si šermíři změří svoje síly a náladu dokresluje středověká muzika. Mezi lidem se prochází mistr Jan Hus. Střídá ho kejklíř se svými taškařicemi. A pážata se oblékají do zbroje…

Právě se nacházíte na Kozím hrádku, ale nenechte se mýlit. Nepíše se rok 1413, nýbrž je 5. července 2015! A začínají Dobové slavnosti s podtitulem mistr Jan Hus. Městské středisko kultury a sportu si tak připomíná 600. výročí jeho upálení na hranici.

Program je zaměřený na rodiny s dětmi. Kromě představení o mistru Janu Husovi se tak návštěvníci mohou těšit na středověké tržiště, dobová řemesla, ukázky střelných zbraní, šermíře, kejklíře, chybět nebudou ani různé středověké hry a zábava pro děti. Program začíná v 15 hodin.

O hodinu dříve, tedy ve 14 hodin, tu bude slavnostně otevřena nová Naučná stezka okolo Kozího hrádku. Na trase naleznete 10 informačních panelů, z nichž pět je věnováno historii Kozího hrádku, pět z nich pak životu a dílu mistra Jana Husa, který zde nalezl útočiště poté, co na něj byla v Praze uvalena klatba. V rámci slavnostního otevření naučné stezky je naplánována její komentovaná prohlídka s autory panelů.  Účast přislíbila spisovatelka a čerstvá držitelka zlaté stuhy za komiks Viktorka a vesmírná dobrodružství Klára Smolíková, ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka a kulturní historik Richard Vlasák.

Naučná stezka okolo Kozího hrádku je podpořena grantovým programem Jihočeského kraje Jižní Čechy husitské.