KOSTKOMÁNIE - Největší interaktivní výstava staveb a modelů z LEGO® kostek

1.6.2015 – 7.9.2015, 23:59

Kostkománie je již třetím ročníkem největší interaktivní výstavy staveb, soch a modelů z LEGO® kostek u nás, která vznikla pod záštitou značky Ujíždíme na kostkách. Letos své brány otevře již 30. května 2015 ve Sport Areně Amenity Resortu Lipno a potrvá až do 7. září 2015. Na návštěvníky čeká 40 mega staveb, 200 modelů a soch z více než 6.000.000 kostek na ploše 1.300 m2. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program, stavba největšího LEGO® města, animační programy a nově také kavárna.

Hlavních lákadel pro letošní rok je hned několik. Největší ohlas a reakce zaručeně sklidí model Chobotnice (Národní knihovna), kterou navrhl známý architekt Jan Kaplický. Jedná se o velice věrnou funkční podobu kontroverzní stavby, která na svou realizaci čekala až příliš dlouho. Na stavbu dohlížela sama Eliška Kaplicky. Model váží přibližně 240 kg, vyrostl do úctyhodných 2 metrů výšky a rozměrů 240 x 160 cm a na jeho stavbu bylo potřeba 500 hodin práce s 200.000 LEGO® koste

Z další mega stavby budou uneseny zejména děti – jedná se o dokončený hrad Bradavice, kde se učil světoznámý kouzelník Harry Potter. Škola čar a kouzel je výjimečná svou velikostí, zabírá totiž neuvěřitelných 25 m2 a na její stavbu bylo potřeba více než 1.000.000 LEGO® kostek. Realizace trvala déle než rok a jedná se o největší stavbu z kostek od jediného stavitele minimálně v České republice. Nechybí ani socha slavného čaroděje Harryho Pottera, která je též novým přírůstkem mezi sochami. Harryho poznáte nejen díky legendární jizvě na čele, ale také podle Nimbusu 2000 a famfrpálové zlatonky.

Mezi sochy, neboli maxi firugrky, letos přibyl například Pirát, Mrtvá nevěsta od Tima Brutona, Sněrhurka nebo Storm Trooper z Hvězdných válek. Sekci architektury letos rozšíří historický hrad Karlštejn, který se přidá mezi ostatní oblíbené modely, jako jsou například Katedrála sv. Víta, zámek Hluboká, Červená Lhota a další. Filmovou scénu obohatí téměř dvoumetrová věž Orthanac, která je již druhou velkolepou stavbou z Pána Prstenů, která je na Kostkománii k vidění. Ani v letošním roce nebude chybět sekce LEGO® TECHNIC plná funkčních, důmyslných modelů, které čekají na prozkoumání. Dráček Bezzubka s ohebnými křídly, interaktivní zábavní park či rockový festival, funkční vstřikovací lis, letadla, auta a mnoho dalších.

Stavte s námi!

Po celou dobu konání výstavy bude probíhat stavba největšího města, do které se může zapojit každý návštěvník bez o hledu na věk či stavitelské schopnosti. Pro město je vyhrazeno 50 m2, které by se hravě mohlo opět stát největším městem z LEGO® kostek v ČR.

LEGO® – vášeň na celý život

Jednotlivé stavby postavili fanoušci LEGO® kostek, kteří se sdružují na internetovém fóru www.kostky.org. Stavba jednoho modelu může trvat měsíce až roky, a spolyká desetitisíce až statisíce kostiček. Cena největších modelů se pak pohybuje v řádech několika set tisíc korun. Právě nadšení a vášeň pro LEGO® kostky stojí za organizací největší výstavy LEGO® modelů v ČR.

Všechny podrobnosti o výstavě najdete na www.ujizdimekostkach.cz