Přehled kulturních akcí na Zelenohorské poště v roce 2014

17.5.2014 – 26.9.2014, 23:59

Areál barokní pošty v Nepomuku ožije přes letní sezónu zajímavými kulturními akcemi. Připraveny jsou divadelní představení pro děti i dospělé, šermířská vystoupení, jazzový koncert, festival alternativní kultury, tradiční trhy a další akce.

Místní kulturní sdružení Nepal připravilo společně se Společností přátel starého Nepomuka [1] pestrý kulturní program, kterým hodlá v průběhu nadcházejících měsíců letní sezóny oživit areál někdejší zelenohorské pošty v Nepomuku [2]. Historický objekt je dnes sídlem expozice veteránů, jinak ale na výraznější využití teprve čeká. Nadšenci z uvedených spolků přišli s myšlenkou zajímavý prostor ještě více otevřít veřejnosti.

„Již dva roky pořádáme, díky dobré vůli majitele, na staré poště alternativní festival Nefestík. A moc se nám to líbí. Rozhodli jsme se proto příjemná zákoutí areálu naplnit životem častěji. Chtěli bychom nabídnout pestré kulturní zážitky dalším skupinám lidí," říká mluvčí o.s. Nepal Stanislav Vaník. [3]

Zelenohorská pošta tak již v půli května přivítá na svém nádvoří tradiční trh, který bude jistou protiváhou, či spíše zpestřením a doplněním, populární nepomucké pouti. [4] Místo plastových hraček, textilu z Číny a přeslazených cukrátek zde budou k dostání rukodělné výrobky, farmářské a domácí potraviny. Kolemjdoucí se budou moci seznámit s košíkářským, drátenickým a kovářským řemeslem, ochutnat staročeský zelák, medovinu nebo kozí a ovčí sýry. Trhy doplní i divadelní představení pro děti a na sobotní večer je přichystán nefalšovaný kabaret. [5]

Na prázdniny se pak připravuje odpoledne plné historického šermu, hudby a tance, zaměřené stylově na dobu baroka, večerní rocknrollový koncert pro milovníky rychlých strojů v předvečer závodů historických motocyklů Nepomucký trojuhelník [6], sobota plná pohádek a také jazzový koncert. Součástí některých z uvedených akcí budou opět tradiční řemeslné a farmářské trhy.

Sezónu by měly zakončit slavnosti vína a medoviny nazvané Zelenohorské (medo)vinobraní. Ne nadarmo se sousední sídliště jmenuje Na Vinici. [7]

Ve vstupní hale Zelenohorské pošty již chvíli funguje malá, volně přístupná galerie. Kulturní program myslí i na ni, letos se zde uskuteční pět, žánrově vcelku odlišných, výstav. Od začátku května zde budou k vidění práce žáků místní umělecké školy, které vystřídá autorská expozice plastik Davida Duchoslava a následně fotografie z archivu národního památkového ústavu.

„Památkové a architektonické hodnoty domu i muzejní expozice představují přeci jen jaksi ´mrtvou kulturu´. Jsme rádi, že do zdí staré pošty pronikne prostřednictvím rozmanitých kulturních akcí život, živé umění. Takováto symbióza určitě památkám svědčí," komentuje připravovaný kulturní program Pavel Kroupa ze Společnosti přátel starého Nepomuka, která provozuje na Zelenohorské poště Expozici veteránů.

Další informace naleznete na http://zelenohorskaposta.cz

Výstavy:

2.5. - 15.6. Barevné jaro
práce žáků Výtvarného oboru ZUŠ Nepomuk

20.6 - 26.7. David Duchoslav: Od všeho něco
plastika, kresba ...

1.8 - 1.9. Krása dřevěných staveb
fotografie z archivu NPÚ ÚOP v Plzni

5.9. - 12.10. Krajina Nepomucka
objektivy členů nepomuckého Fotoklubu

17.10. - 26.10. Nepomucká hnětýnka
tradiční posvícenská gastronomická soutěž a výstava