První mláďata roku 2020 v liberecké zoo

1.3.2020 – 31.3.2020, 23:59

Na první mláďata nového roku si liberecká zoo musela letos chvíli počkat. Oproti předchozím letům, kdy se například první ptáčata na svět klubala  již během úvodních dní, letošní první přírůstky zahrada zaznamenala až třetí lednový týden. Na úseku kopytníků se narodila nyala nížinná a buvolec běločelý. 

Africké antilopy nyaly nížinné chová liberecká zoo od roku 2010. Od té doby se jich v nejstarší zoo v Čechách narodilo celkem třináct. Posledním mládětem tohoto druhu je samička, která přišla na svět v neděli 19. ledna a stala prvním zvířecím přírůstkem roku 2020. 

Další mláďata na sebe nenechala dlouho čekat. O dva dny později v dopoledních hodinách porodila po osmi měsících březosti mládě i již zkušená samice buvolce běločelého. Veterinární prohlídka prokázala, že se jedná o samečka. Oproti svým tmavě zbarveným rodičům má malý buvolec světle pískovou barvu. Bílý proužek na čele, podle kterého dostal své druhové jméno, posléze zčerná. Až v době dospívání srst ztmavne a černý proužek se opět přebarví na bílo, což bude znakem jeho pohlavní dospělosti. 

Buvolce běločelé mohou návštěvníci liberecké zahrady obdivovat již od roku 1973, kdy byl jejich zdejší chov započat. Za sedmatřicet let nepřetržitého chovu se jich v Liberci narodilo již 113.

Přestože liberecká zahrada byla založena v roce 1904 a je tedy nejstarší zoologickou zahradou na území Čech, Moravy i Slovenska, stojí za návštěvu. Najděte si čas na návštěvu i vy, otevřeno je 365 až 366 dní v roce.