Léto v Muzeu romské kultury

24.7.2019 – 30.9.2019, 23:59

Program a akce, které Muzeum romské kultury připravilo na letní měsíce.

Ke shlédnutí je aktuální výstava Lavutara. Cestami romských muzikantů a jejich písní. V rámci doprovodného programu proběhne 25. 7. další koncert ze série Hudebního léta. Od 17.00 návštěvníky výstavou provede kurátor Matyáš Dlab a od 19.00 na pódiu Muzea romské kultury bude připraven večer autorské tvorby, během kterého zazní legendární brněnské písně. Na jednom pódiu vystoupí Zdeněk Lázok & VIP Band ve složení Zdeněk Lázok, Mirek Lázok, Milan Kroka, Jan Polyak, Josef Bagár a jako speciální host Gejza Horváth, multiinstrumentalista, člen legendární skupiny Bagárovci, písničkář a spoluautor výstavy Lavutara. Cestami romských muzikantů a jejich písní.

Bratři Mirek a Zdeněk Lázokovi, synové primáše Jonáše Lázoka, jsou průkopnickými osobnostmi československého romského popu. Před rokem 1989 působili jako profesionální baroví hudebníci pod Pragokoncertem po celém Československu. Společně s Šárkou Barvínkovou tvořili hudební trio Šarm. Raketovým startem se pro bratry Lázokovi stalo vystoupení na 1. světovém romském festivalu Romfest v červenci roku 1990, pro které složili vlastní autorské písně, základ budoucího repertoáru, včetně jejich zřejmě nejznámější skladby Ňiko na džanel. Dalším výrazným posunem se pro skupinu stal koncert na Miss Roma v pražském Paláci kultury v roce 1990, na základě kterého bylo bratrům nabídnuto stálé angažmá v Praze. V průběhu 90. let a po roce 2000 byli bratři Lázokovi velmi populárními hudebníky s vlastní autorskou tvorbu a vyhledávanými hosty v různých hudebních uskupeních. V roce 2004 vydali společně s Janem Polyakem a Josefem Bagárem CD Cikánský pláč.

 U příležitosti otevření památníku v Hodoníně u Kunštátu jsme připravili sérii koncertů s názvem Summer Stage Muzea romské kultury  

18.7. Gypsy jazz Tchavolo Vlasak & Štefan Brychnač
Tchavolo Carlito Vlasak je mladý talentovaný kytarista, který má za sebou mnoho hudebních vystoupení v zahraničí na festivalech jazz manouche. Štefan Brychnač virtuozni hráč na akordeon vítěz několika mezinárodních soutěži. Carlos Vlasak, otec Tchavala, doprovodná kytara.

 8.8. Aromasound
Moderní brněnská kapela, která účinkuje už pár let, někdy aktivněji, někdy pasivněji, členové jsou roztroušeni různě po světě a záleží, kdy se setkají, aby udělali nezapomenutelný večer plný jazzu, funky, soulu, popu a RnB Latin.

15.8. Cimbálová muzika Tomáše Zouhara
Repertoár tvoří romské písně, rumunská, maďarská, romská, indická, taneční, operetní, klasická a moravská lidová hudba podbarvená nádhernou harmonií dalekých krajů v netradičním spojení vycházejících ze starých cikánských tónin.

22.8. Golden Delicious
Pět muzikantů, multižánrový repertoár, originální hudební pojetí, jedinečná show a velká party.

29.8. Roman Lopez & Jan Polyak a hosté
Salsa, rumba, mambo, samba! Večer latinskoamerických rytmů v podání brněnských hudebníků. Warm up & after party DJ Liquid A.

19.9. Zsolt Varady Band
Mladý slovenský kytarista Zsolt Varady a jeho band a gypsy jazz.

V úterý 20. 8. 2019 proběhne v Hodoníně u Kunštátu pietní shromáždění k uctění památky obětí holokaustu.

V letošním roce uplyne již 76 let od vypravení (21. 8. 1943) hromadného transportu romských mužů, žen a dětí z tzv. cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz II-Birkenau.

Program pietního aktu:
11:00 památník – zahájení pietního shromáždění
11:30 Žalov – uctění památky obětí kladením věnců a modlitbou na místě nouzového pohřebiště obětí v lese za památníkem
12:30 památník – historický vstup, vzpomínky pamětníků, projevy
13:30 otevření výstav návrhů vzešlých ze studentské soutěže a archeologických nálezů z Letů
14:00 prohlídka areálu a výstav v památníku
14:30 Černovice, obecní hřbitov – uctění zejména dětských obětí tábora
15:00 ukončení pietního aktu

Doprovodný program:

Výstava návrhů vzešlých ze studentské soutěže Emílie Machálkové a Karla Holomka – pro studenty AVU a HAMU s tématem připomínky romského holokaustu. Soutěž zorganizovala Živá paměť, o.p.s, s níž Muzeum romské kultury dlouhodobě spolupracuje. Soutěž se uskutečnila v rámci projektu Lačho ďives!

Zazní hudební dílo vzešlé z této soutěže – skladba studenta kompozice Pavla Nesita, op. 42 „1396“, skladba pro saxofon, bicí a činel.

Výstava archeologických nálezů z dosavadního archeologického průzkumu v Letech u Písku.