Komentované procházky Mariánskými Horami, 26.5.2019

26.5.2019

Naposledy v první polovině tohoto roku mohou návštěvníci zavítat na tematické komentované procházky, které pořádá ostravské infocentrum. Průvodci tentokrát představí zájemcům současné i historické zajímavosti bývalé Čertovy Lhoty, tedy Mariánských Hor.

„Ves vznikla na přelomu 13. a 14. století z větší části nejspíše na lesní půdě a později se rozvíjela kolem dnešní Novoveské ulice. Stejně jako na jiné bývalé obce a dnes ostravské městské části měla na rozvoj Mariánských Hor vliv industrializace. V koloniích byli ubytovávání dělníci z okolních hutí a na konci 19. století byla pak v blízkosti obce vyhloubena i jáma Ignát,“ přibližuje téma historik a průvodce Antonín Szturc. „Důležitou personou v historii Mariánských Hor byl někdejší tajemník Jan Grmela, který se zasloužil o zvelebení obce a jejímu pozdějšímu povýšení na město. Nejen o jeho osobnosti, ale i o českém rysu, který si obec zachovávala a o mnohém dalším budou naše nedělní procházky.“

Procházky se konají v neděli 26. května v 10 a ve 14 hodin. Sraz účastníků je 15 minut před začátkem. Vstupenky můžou zájemci zakoupit pouze v předprodeji na www.ostravainfo.cz nebo v ostravských infocentrech. Předprodej bude probíhat i v den procházek, vstupenky však nebude možné pořídit přímo na místě u průvodců. Procházky mají omezenou kapacitu.

Další komentované procházky tohoto roku:
29.9. Židovská Ostrava
13.10. Vítkovice
3.11. Od Jubilejní k Jeremenku

www.ostravainfo.cz