Grand Restaurant Festival 2016
Za zvýhodněné festivalové ceny ochutnáte speciality nejlepších a nejzajímavějších restaurací z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant 2016. Zimní svátek všech milovníků jedinečného jídla a nápojů proběhne od 15. ledna do 29. února 2016 ve vybraných restauracích po celé ČR.
Od 1. prosince si můžete prostřednictvím těchto webových stránek zakoupit degustace na VII. ročník Grand Restaurant Festivalu.
FESTIVALOVÉ MENU
• "Gastronaut - objevujme nové chutě"
• "Inspirace - ochutnejme tradiční recepty"
• "Terroir - buďme v rovnováze s přírodou"
V rámci festivalu jsou nabízeny tyto druhy ochutnávek
(každá pouze pro 1 osobu):
Cena
Základní ochutnávka Zakladni ochutnavka 1 jídlo dle výběru
+ 1 lahev přírodní vody
250
Dvouchodová degustace
Dvouchodova degustace 2 jídla dle výběru
+ 1 sklenka vína nebo 1 sklenka piva
+ 1 lahev přírodní vody
500
Tříchodová degustace Trichodova degustace 3 festivalová jídla
+ 2 sklenky vína nebo 2 sklenky piva
+ 1 lahev přírodní vody
600
Všechny ceny jsou uváděny jako ceny s daní z přidané hodnoty. Lahví vody se rozumí minimální množství 0,33 l. Sklenicí vína se rozumí minimální množství 0,125 l bílého nebo červeného vína. Sklenicí piva se rozumí minimální množství 0,3 l.
Témata festivalu
Původní myšlenka festivalu byla jednoduchá: "Dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících!" Proto jsou každoročně vybírány nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice, aby připravily speciální degustační menu, které je předem stanoveno a jež si může každý zájemce přes internet objednat dopředu.
VII. ročník Grand Restaurant Festivalu - celorepubliková akce pro všechny příznivce kulinárních hodů probíhá 15. ledna až 29. února 2016 v 93 restauracích ve všech krajích České republiky.
Šéfkuchaři letos připraví se svými týmy zvýhodněná festivalová menu ve třech tématech: Inspirace, Terroir a Gastronaut. Můžete se těšit na úžasné kreace vyhlášených chefů ze všech koutů země. Čeká vás např. mořská sasanka s Bloody Mary, umeboshi, ceviche z chobotnice, prach řasy nori a kaviár. Uzený pstruh a jelito, toast a wasabi sníh. Zauzený jelení hřbet, zvěřinová klobáska, uzené švestky, dýňové pyré, hříbkové krokety. Parmentier z jehněčího masa z Rudimova s česnekem a šalvějí se zapečeným bramborovým pyré. Hovězí veverka tažená v portském víně, polentová kaše s tamarindem a medová řepa. Zvěřina, ryby a drůbež na všechny možné způsoby. Restaurace využívají farmářských produktů a též sezónních a lokálních surovin.
Taste Waste
Není nám lhostejné plýtvání zdroji naší planety. Proto jsme letos požádali restaurace, aby se při tvorbě svých delikates pokusily použít některou surovinu ve stylu "Taste-Waste", aby hledaly způsoby jak omezit mrhání. Zmínit můžeme např. espumu z ořezu a kostí z kachny, chipsy ze slupek brambor, kostní polévku s žilkami z foie gras, mousse ze zauzených kostí ze pstruha, paštika z ořezu z daňka...
Novinkami Grand Restaurant Festivalu je řada "Mňam Zážitků", které zahájí 15.1.2016 Úvodní degustace připravená michelinským šéfkuchařem z Francie, a prestižními chefy z Indie a Česka. Restaurace Bellevue nabídne 12 degustačních chodů od 3 chefů a hosté budou "hádat", kdo který pokrm připravil.
Se skutečnými gastronauty, kteří se nebojí nových výzev a nahlíží na jídlo v širším kontextu, se vydáme na "Mňam Procházku" Taste Waste. Během ní ochutnáme ta nejkreativnější menu ze surovin, které by přišly nazmar - třeba jen kvůli nestandardní velikosti.
"Mňam Rikša" nás nejen "proveze" vybranými asijskými kuchyněmi, ale odhalí také dvě protilehlé tváře tohoto kontinentu - spiritualitu čajového obřadu v Miyabi i svět hazardních her v Občanské plovárně. “Rodinu gastronautů” si užijí rodiče s dětmi, které se vyřádí při společném vaření s Markem Fichtnerem i animačních dílnách s gastronomickou tématikou v Muzeu Karla Zemana. Naopak pouze pro dospělé je určena "Nezřízená hispánská degustace", která přináší to nejlepší z Latinské Ameriky v podnicích La Bodeguita del Medio a Grand Fierro - od jedinečných steaků až po víno, rum a doutníky. Na dvoudenním Mňam Busu za Janem Žižkou a rabi Löwem se přesvědčíme, že zajímavé gastronomické dění se už dávno neodehrává pouze ve velkých městech.
Na vlastní průzkum se můžeme vydat díky "Mňam Balíčkům", které spojují špičkové kulinární požitky s ubytováním ve výjimečných lokalitách a wellness péčí. Připraveny jsou také "Mňam Brunche" a pro romantiky degustace v jedinečné věži hotelu Augustine s výhledem na Pražský hrad i Malou Stranu.