Rozsvícení vánočního stromu zahajuje v neděli Vánoce v Říčanech

29.11.2015, 18:00 – 19:00

Na Masarykově náměstí v Říčanech začíná v neděli 29. listopadu jako každý rok adventní období s rozsvícením vánočního stromu v 18.00 hodin.

Na Masarykově náměstí v Říčanech začíná v neděli 29. listopadu jako každý rok adventní období s rozsvícením vánočního stromu v 18.00 hodin. Po čtyři neděle se tak lidé ponoří do předvánoční atmosféry za doprovodu ZUŠ Říčany, Římskokatolické farnosti, říčanských skautů, Církve bratrské, MAS Říčansko a Cesty integrace. Vše vyvrcholí den před Štědrým dnem akcí České Vánoce.

Vánoce se kvapem blíží, za měsíc je Štědrý den! A v Říčanech tak již tuto neděli nastane období adventu - doba rozjímání a dobročinnosti, čas očekávání a plnění tajných přání. Jaký program čeká na občany Říčan následující čtyři adventní neděle?

Rozsvícení vánočního stromu

Na první adventní neděli 29. listopadu v 18.00 hodin se koná tradiční rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí. Své místo má tentokrát devítimetrový smrk ztepilý jako každý rok blízko kostela. Na náměstí byl přivezen z areálu mateřské školy Čtyřlístek, která strom městu věnovala. Najít takto krásný smrk bylo podle odboru technické správy letos poměrně těžké.

Město vybíralo asi z 15 stromů, velkým problémem bylo totiž často jejich umístění a přístup k nim. Kácení stromu provedli naši zkušení pracovníci údržby města a proběhlo bez sebemenších problémů. A jak je v Říčanech zvykem, hlavní strom ještě doplní malé vánoční stromky u kostela. O jejich výzdobu se postarají děti z říčanských škol svými vlastnoručně vyrobenými ozdobičkami.

Vánoční výzdoba Říčan však centrem města nekončí. Stejně jako v loňském roce jsou ozdobeny vánočním dekorem veřejná osvětlení a budovy na obvyklých místech. Bohatší vánoční atmosféry se letos dočkala třeba Černokostelecká ulice, kterou krášlí o 12 dekorů více než minulý rok. „Na sloupy veřejného osvětlení jsme umístili ozdoby ve tvaru harfy. Říčany tak budou na jedné z hlavních dopravních komunikací v Radošovicích letos zářivější. A v příštím roce se chystáme pokračovat s doplňováním vánoční výzdoby o další nové dekorace,“ říká Monika Kůsová z oddělení technické správy města.

Vánoce v Říčanech

První neděli od 17.00 hodin proběhne také Adventní prozpěvování v KC Labuť, kde vystoupí žáci ZUŠ Říčany, ZŠ Bezručova a MŠ Čtyřlístek. V neděli 6. prosince přivítá občany na náměstí farář a kaplan z Římskokatolické farnosti v Říčanech. Třetí adventní neděli bude mít od 17.00 přichystaný program Junák - český skaut z říčanského střediska Lípa. A 20. prosince mají občané možnost setkat se na náměstí se zástupci Církve bratrské, MAS Říčansko a organizace Cesta integrace.

Nedílnou součástí těchto předvánočních akcí jsou České Vánoce, které se konají každoročně 23. prosince. Od pěti hodin večer se na náměstí sejdou zástupci města, farnosti a veřejnosti. Za doprovodu pěveckých souborů Urban ladies, Sirény nebo Přelet M.S. se zpívají vánoční koledy, zkouší vánoční zvyky a obyčeje, ochutnávají vánoční dobroty a děti si mohou pohladit živé ovečky, hříbata a další zvířátka. Také nechybí vyhlášení vánoční sbírky pro děti z dětských domovů.

Foto: Rudolf Flachs