Adventní trhy 2015 v Salzburgu - jedny z nejkrásnějších v Evropě

27.11.2015 – 24.12.2015, 23:59

Salcburk nebo také Salzburg má mnoho přívlastků. Jako „město adventu“ se dostal již dávno do podvědomí mnoha lidí z celého světa. V žádné jiné roční době není Salcburk krásnější, rozjímavější a půvabnější než v „tichém období“, kdy se na město tiše snášejí sněhové vločky a halí je do bělostného šatu. Snad si ani nelze představit romantičtější kulisu pro tradiční alpské adventní trhy, vánoční hudbu a zdramatizované biblické příběhy než je historické centrum města, které UNESCO vyhlásilo světovým kulturním dědictvím.

Romantika na každém kroku - to je Salzburg!

Procházka přes městské kopce poskytne překrásný pohled na střechy domů a kostelů, na věže a kupole pod vysokou pokrývkou sněhu. Vše je jaksi ztlumenější, bělejší a tišší, dokonce i vyzvánění zvonů má měkčí tón. A až sejdete zpátky do města, přivítá vás veselé hemžení na Ježíškově trhu a vůně Vánoc, které se linou ze stánků s pečenými kaštany, praženými mandlemi, horkým punčem a svařeným vínem. Linou se ze všech stran přímo do vašich nosů a rozhodně jim neuniknete, neboť je jimi prosycen celý trh.

Zvyky a obyčeje i hrůzní čerti...

Četné lidové obyčeje krátí čas čekání na Ježíška. V předvánočním období, kolem svátku sv. Mikuláše, ovládají dění v ulicích salcburského Starého města hordy hrůzu nahánějících čertů a perchtů v kožiších, opásaných řetězi s kravskými zvonci a s umně vyřezávanými, leč děsivými maskami na hlavách. Leckdy pocítí nejen děti, ale i „neposlušní“ turisté, jak zabolí takové šlehnutí čertovskou metlou. Nutno však dodat, že tím kvalita zábavy ani stupeň všeobecného veselí nikterak neutrpí.

Že je Salcburk místem, kde zaznívají vánoční písně bez zesilovačů a jiných přídavných zařízení, dokazují nesčetné adventní hudební pořady, při nichž je možné si poslechnout alpské lidové písně a vyprávění z dávno zašlých časů. Nabídnout vám můžeme slavné Adventní zpěvy, adventní senerády, duchovní hudbu, koncerty, literární pásma s vánoční tématikou, při nichž budete zasvěceni do tajemného kouzla lidových alpských vánočních obyčejů. A samozřejmě je také možné se vydat se po stopách nejznámější vánoční písně na světě. „Tichá noc, Svatá noc!“, která poprvé zazněla na Štědrý den roku 1818 na vánoční mši v kostelíku v Oberndorfu nedaleko Salcburku.

Oblíbené adventní trhy - jedny z nejkrásnějších v Evropě

V tichém a rozjímavém předvánočním období okouzlí Salcburk své návštěvníky svými romantickými vánočními trhy, zejména pak svým slavným „Ježíškovým trhem“ v srdci Starého města, který se rozkládá na náměstí před Salcburským chrámem a na Rezidenčním náměstí. Tento trh se pořádá již od 15. století a v roce 2007 byl na základě průzkumu evropských adventních trhů vyhlášen za jeden z nejkrásnějších v Evropě společně s vánočními trhy ve Vídni, Paříži, Amsterdamu a Norimberku. Skutečný klenot mezi adventními trhy v Salcburku je tak zvané Hellbrunnské adventní okouzlení, romantický trh, který se koná na nádvoří Hellbrunnského zámku. Bývá rozverný, nápaditý a také staromódně nostalgický. Cesta na trh je lemována hořícími pochodněmi a návštěvníci mohou obdivovat obrovský adventní kalendář, pochutnávat si na vánočních dobrotách a nechat se inspirovat nápaditými vánočními dárky. Děti se mohou těšit na projížďku v saních tažených sobím spřežením. Také tento trh byl ve studii odborné vysoké školy jižního Vestfálska v Hagenu vyhodnocen, jako jeden z nejlepších v zemích, kde se hovoří německy. Jste-li již jednou v tomto čase v Salcburku, neopomeňte si prohlédnout i další malé, ale milé trhy na Mirabellském náměstí, v Hvězdé zahradě, v klášterním komplexu Sv. Petra, v Maxglanu nebo vysoko nad střechami domů na pevnosti Hohensalzburg.

Zdroj: http://www.salzburg.info/cs/umeni_a_kultura/advent_silvestr/advent_v_salcburku
Foto: © Tourismus Salzburg