„Tuto hru pro mě vybral překladatel Martin Hilský,“ říká Jiří Menzel ke komedii Mnoho povyku pro nic, jejíž premiéra zahájí letošní Letní shakespearovské slavnosti

16. červen 2014, 21:00
„Tuto hru pro mě vybral překladatel Martin Hilský,“ říká Jiří Menzel ke komedii Mnoho povyku pro nic, jejíž premiéra zahájí letošní Letní shakespearovské slavnosti

„Pro mě je to prostě letní hříčka, žádný Macbeth, ale letní večerní pohlazení o lásce a o tom, jak k ní a skrze ni i k sobě lidé hledají cestu,“ tak charakterizuje režisér Jiří Menzel komedii Mnoho povyku pro nic, jejíž premiéra proběhne v rámci Letních shakespearovských slavností 24. června na scéně Nejvyššího purkrabství Pražského hradu.

 Zde již také od minulého týdne probíhají zkoušky na plné obrátky. „Jsem rád, že jsme včas stihli dokončit výpravu, kterou pro nás navrhl Jaroslav Milfajt. Od prvního dne zkoušení je tak na Hradě k dispozici kompletní scéna. V následujícím týdnu přijedou kostýmy Sylvy Zimuly Hanákové a než se nadějeme, bude premiéra,“ říká umělecký ředitel Slavností Libor Gross. V režii Jiřího Menzela se v komedii Mnoho povyku pro nic divákům představí Václav Jílek, Petra Horváthová, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Lenka Zahradnická, Radúz Mácha, Jan Révai, Pavel Nový a další skvělí herci.

„Letošní Slavnosti se ponesou tak trochu v duchu oslav. Hostováním londýnského divadla Globe, které do Čech zavítá díky spolupráci Prague Shakespeare Company a Letních shakespearovských slavností, připomeneme uplynulých 450 let od narození Wiliama Shakespeara. Po dva červnové večery tak budou moc diváci vidět Shakespearova Hamleta v anglickém jazyce.

Opět se bude hrát na dvou plenérových scénách a to v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu, kde kromě zmiňované premiéry Mnoho povyku pro nic a Hamleta souboru divadla Globe mohou diváci vidět inscenace Jak se vám líbí, Dvaja páni z Verony, Zkrocení zlé ženy a v derniéře Richarda III. Scéna Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí pak přivítá od 2. července loňskou velmi úspěšnou premiéru Sen noci svatojánské a od 11. srpna stálici Slavností komedii Veselé paničky windsorské,“ dodává Libor Gross.

Letní shakespearovské slavnosti se konají od 24. června do 6. září. Slavnosti se dále konají v Brně, Ostravě a Bratislavě. Vstupenky na pražská představení jsou v prodeji v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30 a cena vstupenek je od 290 Kč. 

Více informací o letošním programu, repertoáru, cenách vstupenek a možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz nebo na www.ticketportal.cz.

Akce na tento víkend