Potřebovali jsme na čerstvý vzduch - rozhovor o tom, jak vznikly Muzikály v Lednici

18. červen 2014, 12:54
Potřebovali jsme na čerstvý vzduch - rozhovor o tom, jak vznikly Muzikály v Lednici

Představení Bídníků v rámci projektu Muzikály v Lednici se uskuteční v sobotu 14. června od 20.30 hodin. Na nádvoří lednického zámku román ztvární herci Městského divadla Brno společně s 30členným orchestrem. Hlavní postavu galejníka Jeana Valjeana ztvární Petr Gazdík, který byl za znamenitý pěvecký a herecký výkon v této roli oceněn Cenou Thálie. Inspektora Javerta si na venkovním jevišti zahraje Lukáš Vlček a v roli dospívající Cosetty se představí Radka Coufalová, rovněž držitelka ocenění Thálie.

Romantické nádvoří lednického zámku se letos už potřetí promění v působiště herců Městského divadla Brno a rozsáhlého orchestru. V sobotu 14. června zde totiž aktéři divadla přiblíží děj slavného Hugova románu Bídníci, odehrávajícího se na pozadí francouzské revoluce. Venkovní verze divadelní hry vznikla v rámci projektu Muzikály v Lednici, který odstartovali před třemi lety tři kamarádi. Jak sami říkají, z uzavřené kanceláře se jim totiž nechtělo zalézt zase mezi stěny divadla. Více o projektu Muzikály v Lednici prozrazuje v interview hlavní organizátor akce Stanislav Janech.

1) Jak vznikl nápad na organizaci muzikálových vystoupení pod širým nebem?

Společně s kolegy-kamarády nás od divadla trošku odrazovala myšlenka, že z kanceláře si půjdeme sednout rovnou zase mezi čtyři stěny divadelního sálu. A tak jsme si řekli, proč by se vlastně divadlo nemohlo odehrávat i venku? A protože jsme nároční puntičkáři, nestačilo nám jen vystrčit pódium i s herci na divadelní dvůr.

2) Proč jste si vybrali jako vhodnou lokalitu zrovna lednický zámek?

Prostě jsme se rozhodli spojit dvě nejlepší věci v našem okolí. Městské divadlo bylo jasnou volbou, jelikož jeho repertoár velice dobře známe. U výběru lokality pak hrálo roli několik aspektů. Tím hlavním byl ten, že je zámek Lednice u nás nejnavštěvovanější a nejoblíbenější památkou. Bonusem pak byla ještě informace, že lednicko-valtická lokalita je nejteplejším a zároveň jedním z nejsušších míst v ČR. Což by mohlo být pro diváky i herce docela podstatné.

3) Jak na nápad reagovali herci městského divadla?

Podle informací, které se k nám dostanou, musím s potěšením říct, že herci o představení v Lednici jeví vždy velký zájem a hodnotí je velice pozitivně. A tohle jejich nadšení se nám potvrdilo vlastně hned při prvním ročníku Muzikálů v Lednici, s  představením Jesus Christ Superstar. Ze zákulisí divadelních šaten se k nám doslechlo, že herci se doslova dohadovali o tom, kdo bude venku vystupovat. A svůj entusiasmus projevili i v průběhu představení, když se spustila neskutečná bouřka. Ta jim totiž samozřejmě značně komplikovala hraní, ale i přesto představení dotáhli do samotného konce a sklidili neskutečný obdiv od diváků. I ti byli mimochodem úžasní, protože z drtivé většiny celé představení vydrželi i za deště. Právě tohle byl pro nás popravdě motor, který nám dodal energii pro další ročníky. Nasazení herců a oddanost publika, kterou jsme tehdy na představení viděli, nás neskutečně nabila a dodala nám jistotu, že jak hercům, tak divákům to za to stálo.

4) Jak se rozhoduje o tom, která hra bude ten daný rok uvedena? Je to ta vaše nejoblíbenější?

To bychom museli hrát všechny hry městského divadla (smích)... S výběrem to bohužel není tak jednoduché, a i proto se odehrává prozatím jen jedno představení ročně. Za uskutečněním venkovního muzikálu se totiž skrývá vcelku obsáhlý provozní kolotoč. Začíná to komunikací s divadlem, kdy je potřeba vybrat nejen představení které se nám a hlavně divákům bude líbit, ale zároveň musíme být schopni toto představení přenést pod širé nebe. Což je velmi důležité. V tomto ohledu jsme totiž samozřejmě limitovaní nějakým technickým zázemím, takže mnohdy není jednoduché vše sladit tak, aby mohlo být uvedeno představení zcela libovolné nebo naše nejmilejší. Dalším krokem je pak samozřejmě výběr termínu, aby vyhovoval nám, divadlu i zámku.

5) V čem se liší letošní ročník Muzikálů v Lednici od předchozích a proč by měli diváci na akci letos přijít?

Myslím, že ničím zásadním se letošní ročník neliší. Držíme se stále stejného konceptu a věříme, že děláme dobře. Snažíme se dělat tuto akci hlavně pro lidi, aby si ji co nejvíce užili a domů si odnesli úžasný zážitek. Hlavní věcí, která je pro letošní ročník opravdu výjimečná, je ta, že se nám na jevišti sejdou 4 držitelé ceny Thalie. Jsou jimi Petr Gazdík, Dušan Vitázek, Hana Holišová a Radka Coufalová. Takže je opravdu na co se těšit.