Exkluzivní rozhovor se zpěvačkou Indila před jejím přažským debutem

23. duben 2015, 10:02
Exkluzivní rozhovor se zpěvačkou Indila před jejím přažským debutem

Už 24. května vystoupí ve Foru Praha zpěvačka superhitů „Dernier danse" a „S.O.S." INDILA spolu se slovenskými stálicemi Janou Kirschner a Kristinou.

Indila na pražském koncertě představí svoje debutové album Mini World, kde bez okázalosti a velkých efektů, zato nádherným hlasem a citlivým projevem vyzpívává všechny své radosti i zklamání. Vrací se ke svým hudebním kořenům v indické a alžírské hudbě, ale vzdává hold i klasickému francouzskému šansonu.

Jak se těšíte do Prahy?

Jedna z mých kamarádek z Prahy pochází a mnoho mi o Praze vyprávěla a také ukazovala spoustu fotek. Takže se těším, až to všechno uvidím na vlastní oči.

Na co se mohou diváci na koncertě těšit?

Mé koncerty fungují tak, že od chvíle kdy vstoupím na pódium, se úplně ponořím do hudby a emocí a spolu s publikem se naladíme na stejnou vlnu. Věřím, že to nastane i v Praze a bude to nádherné.

Vaše píseň „Derniere Danse“ má už více jak 180 milionů zhlédnutí. Tušila jste, že to bude takový hit?

S něčím takovým se přece nedá počítat, úspěch písničky nelze vykalkulovat předem. Nikdy dopředu nevíte, co se lidem bude líbit a co ne. 

Píseň „S. O. S.“ je v Čechách velmi populární. Zní jako vzkaz pro všechny ztracené duše. Je v tom nějaká vaše osobní zkušenost?

Ano, „S.O.S“ je vzkaz duším, které potřebují pomoci. Když jsem psala tuhle píseň, došlo mi, že neznám odpovědi na všechny otázky, ani nemohu pomoci všem, ale moje zkušenost je, že život je třeba žít naplno, i když to někdy bolí. Chtěla bych všem vzkázat, že život nemusí být dokonalý, ale je důležité ho žít a prožít opravdově.

Máte před vystoupením trému? Máte nějaké rituály, talismany, něco, co vám pomáhá?

Samozřejmě že mám trému – strašnou. Ale zatím jsem nenašla nic, co by mi pomohlo, takže pořád hledám. Jestli máte něco, co funguje, určitě mi o tom řekněte.

Spolupracujete s velmi známými umělci, jako je Nessbeal, Rohff, TLF nebo Youssoupha. Co to pro vás znamená?

Všichni tihle skvělí lidé mi moc pomohli a připravili mě na můj sólový projekt. To, že jsem viděla z blízka, jak dělají svoji show, že jsem byla s nimi v zákulisí a mohla u všeho být, mě moc naučilo. Mohla jsem vidět jejich hudební svět ne jen ve světle reflektorů, jako divák, ale i zevnitř, jak se tvoří a připravuje. Byla to velká škola.

Studovala jste zpěv nebo hudbu? Je něco, co se nelze ve škole naučit, něco, co závisí jen na talentu?

Hudbu ani skladbu jsem přímo nestudovala, mám za sebou jen pár lekcí zpěvu. S tím talentem je to těžké. Ráda bych řekla, že vše záleží jen na talentu, ale znám osobně několik umělců, kteří možná nemají tak ohromující talent, ale svojí pílí dosáhli světových úspěchů. 

Co vás inspiruje při skládání? Jaký hudební styl je váš oblíbený?

Říká se, že zpěv je hlasem duše. Takže když skládám, jen poslouchám svoji duši. To, co je na inspiraci magické, je její naprostá nepředvídatelnost. Může mě inspirovat nějaký prožitek, zkušenost, vzpomínka nebo třeba jen déšť za oknem. Co se týká mých hudebních preferencí, s úsměvem každému říkám, že „nemám žádnou nejoblíbenější hudbu“. A to mi dává šanci mít ráda všechnu hudbu. Mám ráda melodii, ne konkrétní styl nebo žánr. Stejné je to na mém aktuálním albu Minu World. Napsala jsem ho bez jakýchkoli omezení. Vytvořila jsem ho z lásky k hudbě jako takové.

Jaké máte plány v hudebním průmyslu?

Vydržet, protože vím, že nic není komplikovanější než mít úspěch, který vydrží. 

Říká se, že máte zajímavý původ. Mix Indie, Kambodže, Alžíru, Egypta. Je to pravda?

Pravda je to, že jsem dítě světa. Jsem tím, kým se cítím být. Včera jsem byla Kambodžankou, Indkou i Alžířankou, ale dneska jsem Turkyní, Řekyní a Libanonkou. Možná, že až přijedu k vám, budu i Češkou. Chci tím říct, že jsme všichni spojeni stejným tlukotem srdce a na rasách a národnostech nezáleží. 

Jana Kirschner divákům slíbila:

Je to výzva, hrát vedle INDILY, a věřím, že dokážeme společně vytvořit skvělý hudební zážitek, který bude potěšením nejen pro uši, ale i pro oči a duši.

Vstupenky od 890 Kč jsou již v prodeji v síti Ticketstrem: www.ticketstream.cz/indila

K dipozici je také limitovaný počet exkluzivních vstupenek přímo u pódia (tzv. fanzone) v ceně 1290 Kč. Tyto vstupenky nabídnou jejich držitelům ten nejlepší zážitek.