Do Muzea Blanenska za poklady historie, vzděláním i zábavou

7. květen 2019, 10:01
Do Muzea Blanenska za poklady historie, vzděláním i zábavou

Muzeum Blanenska sídlí v renesančním zámku Blansko ve stejnojmenném městě v Jihomoravském kraji. Nabízí pestrý poučný i dobrodružný program - vydejte se za poklady z jeskyně Býčí skála, seznamte se s objeviteli Moravského krasu nebo se pokochejte zámeckými interiéry a blanenskou uměleckou litinou. Tyto zajímavosti a mnohem více je vidění v expozicích v blanenském zámku, v němž muzeum sídlí.

Stále expozice muzea

Obrazy z Moravského Švýcarska. Expozice věnovaná přírodním dějinám krasového i nekrasového okolí Blanska v časech před příchodem člověka a významným badatelům, kteří v minulosti přírodu Moravského krasu zkoumali a objevovali.

Cesta do pravěku Blanenska. Tato archeologická expozice je cestou do minulosti od doby první písemné zmínky o Blansku až do času, kdy místní jeskyně obývali neandrtálci.

Blanenská umělecká litina. Představujeme průřez výrobním sortimentem blanenských železáren počínajícím přibližně v polovině 19. století a zahrnujícím jak uměleckou litinu, tak i litinové výrobky pro komerční účely.

Historické interiéry zámku. Představujeme nejkrásnější místnosti blanenského zámku. Svůj vzhled získaly při poslední velké úpravě zámku, provedené v novorenesančním duchu v 70. letech 19. století podle projektu Bedřicha Wachsmanna.

Hrady Blanenského okolí. Počátkem 13. století zasáhl oblast Blanenska proces kolonizace – osidlování neobydlených oblastí a budování nových sídel. Kolonizace na Blanensko pronikala proti toku řek a podél staré zemské cesty, tzv. trstenické stezky. Jejím výsledkem byl i vznik řady hradů, které představuje tato expozice.

E-sbírky. Nahlédněte do jednotlivých podsbírek muzea a prostřednictvím portálu e-sbírky, objevujte sbírkové předměty, o které v Muzeu Blanenska pečujeme.

Bohaté kulturní akce

Kromě prohlídek stálých expozic a sezónních výstav muzeum nabízí nespočet dalších kulturních akcí, jako jsou koncerty, přednášky, dílny pro děti, divadelní představení a další.

Vzdělávací programy Muzea Blannenska

Muzeum Blanenska se svými stálými expozicemi zaměřuje na regionální fenomény a významné osobnosti spojené s blanenským zámkem. Věnuje se především archeologii na Blanensku, bádání a významným objevům v Moravském krasu, historii zpracování železa a výroby umělecké litiny v blanenských železárnách a olomučanské keramice. Expozice jsou doplněny ukázkou bydlení na blanenském zámku na přelomu 19. a 20. století a jsou tematicky svázány s osobnostmi, které na zámku pobývaly a svou činností region významně obohatily. Svými vzdělávacími programy se snažíme zprostředkovat povědomí o těchto lidech a jejich činnosti, o historii a zajímavostech místa, v němž žijeme.

Svatby

Místo je přímo stvořené pro romantické začátky nové etapy života. Svatební obřad probíhá v Hudebním salonu blanenského zámku, nejkrásnější historické místnosti s dřevěnými vyřezávanými sloupy a kazetovými stropy. Obřad lze uskutečnit také na nádvoří zámku, v případě deště bude připraven Hudební salon. Po skončení obřadu je pro zájemce možné se vyfotit v zámeckých interiérech, v Červeném, Zeleném a Modrém salonu.

Zámecké Muzeum Blanenska

adresa: Muzeum Blanenska, p. o., Zámek 1/1, Blansko 67801
telefon: +420 725 952 592
e-mail: [email protected]

Více info na www.muzeum-blanenska.cz a facebooku muzea.

Akce a výstavy Muzea Blenenska

15.3.2024, 10:00 – 9.6.2024, 17:00
Výstava Apolenka z Modrotisku představuje stejnojmennou knihu z dílny Galerie výtvarného umění v Hodoníně a fenomén tradiční textilní... více