Vyšší Brod - pokladnice kulturních a přírodních krás

16. říjen 2023, 11:35
Vyšší Brod - pokladnice kulturních a přírodních krás

Vydejte se na cestu tam, kde má člověk přímo povinnost odpočívat a užívat si prázdninovou pohodu!  Z Vyšebrodska si nezapomenutelné zážitky odnese každý, ať se rozhodne pro tichá zákoutí nádherné přírody, sportovní výzvy nebo fascinující památky minulosti!

Vyšší Brod, kde žije přibližně 2.600 obyvatel, je historickým centrem nejjižnější oblasti Čech. Idylické městečko se rozkládá uprostřed kouzelné krajiny jihovýchodní Šumavy a do Horních Rakous je to odtud jen co by kamenem dohodil. Mezi Vyšším Brodem a Lipenskou přehradou najdete pověstmi opředenou Čertovu stěnu, ohromující „kamenné moře“ Šumavy. Na vyvýšeném ostrohu nad Vltavou se tyčí proslulý vyšebrodský klášter. V dávné minulosti se v těchto místech přes řeku brodily obchodní karavany, dnes zde na lodičkách nadšeně pádlují všichni, již chtějí nejkrásnější úsek vltavského údolí dobýt na vlastní pěst.

Cisterciácké opatství Nanebevzetí Panny Marie je vskutku něco výjimečného. Zvony tu vyzvánějí ze štíhlé bílé věže, vévodící vyšebrodské krajině, a hlásají, že klášter založili mocní Rožmberkové roku 1259 jako důstojné místo svého posledního odpočinku. Za milostným obrazem Vyšebrodské Madony sem ve středověku putovaly nesčetné zástupy poutníků. Mniši se do kláštera vrátili po sametové revoluci ´89, aby ve Vyšebrodu žili a pracovali podle řehole sv. Benedikta, jak tomu bylo po celá staletí. V oáze duchovního klidu ukazují návštěvníkům vzácné poklady minulosti a vykládají o jejich pohnutém osudu. Opulentní rokoková knihovna se svými 70.000 knižními tituly, které byly vázány přímo pro vyšebrodský klášter, se do dnešních dnů dochovala jakoby zázrakem. V budově barokního opatství nabízí výlet do historie poštovnictví známé Poštovní muzeum.

Součástí chrámového pokladu je i legendární kříž zvaný Závišův, jenž bývá staven naroveň Českých korunovačních klenotů. V nitru tohoto skvostného relikviáře, zhotoveného královskými šperkaři na úsvitu 13. věku z ryzího zlata a neobvykle vysokého počtu drahokamů i perel, je uložena relikvie nad jiné významná: ostatek dřeva Svatého Kříže. Kdo vyšebrodskému kříži pohlédne tváří v tvář, bude osvícen jeho jasem a pochopí, co je splendor mysticus – mystická záře. Vyšší Brod se tak právem chlubí dvojnásobným titulem národní kulturní památky, kterými jsou samotný klášter i jeho skvostný zlatý kříž.

K úchvatným výletním cílům vedou dobře značené turistické trasy, cyklostezky i naučné stezky. Specifická vzdušná proudění proslavila Vyšebrodsko svými nadmíru blahodárnými účinky, jež předčí leckteré vzdušné lázně. Procházkou po Opatské stezce I. se prastarým lesem kolem vodního náhonu dostanete k šumějícím vodopádům sv. Wolfganga. Jejich zvláštní krása učarovala i ledňáčkům.

Na Vyšebrodsku si nesmíte nechat ujít ani návštěvu tajuplné Čertovy stěny! Tento nevšední přírodní úkaz a pověst o zlomyslném přehrazení Vltavy čertem inspirovaly českého mistra Smetanu k sepsání stejnojmenné romantické opery, v níž bujaře dovádějí ďáblici, diblíci, pitvory, noční můry, draci i ohniváči. Při návratu si naopak můžete vychutnat nezaměnitelnou atmosféru Čertových proudů, kde Vltava protéká hlubokým kaňonem, klokotá a proplétá se mezi obřími balvany, jež vyčnívají nad vodní hladinu. Opravdový hukot nastává v době vodáckých závodů, kdy do balvanitého koryta řeky proudí kubíky vody z Lipenské nádrže.

A propos ještě vodáctví: Od Vyššího Brodu, výchozího bodu všech vodáckých výletů, je průtok Vltavy celoročně poměrně stálý, což tento úsek činí velmi atraktivním. V půjčovnách loděk rádi vyjdou vstříc všem nadšencům do kanoistiky i raftingu. A co teprve když na Vltavu vyjedou tradiční Kuriózní plavidla?! Ani cyklisté však v této oblasti nepřijdou zkrátka, využijí-li např. Šumavskou magistrálu.

Až k rakouským hranicím, a možná i dále na jih, dojdete po turistické stezce Radvanov/Rading. Dříve tady stávaly osady, jež padly za oběť hraničnímu pásmu v 50. a 60. letech 20. století, dnes zde původní solná stezka vede čarokrásnou krajinou a symbolicky spojuje Českou republiku s jižním sousedem. Nezapomeňte ani na jedinečnou příležitost stanout na nejjižnějším bodu ČR.

Město a klášter Vyšší Brod pořádají bohaté hudební, kulturní a společenské programy, na které je zván každý! Komfortní ubytování je součástí zajímavých nabídek místních hotelů a penzionů. Vyšebrodské restaurace nezapomínají ani na krajové speciality a výrobky zdejšího minipivovaru, cukrárny či pekárny zachutnaly už nejednomu návštěvníkovi. 

...sáhněte si pro zážitky až na samý jih!

IC Vyšší Brod

adresa: Náměstí 104, 382 73, Vyšší Brod
telefon: +420 380 746 627
e-mail: [email protected]

www.mestovyssibrod.cz
www.ivyssibrod.cz

Akce ve Vyšším Brodě a okolí