Turistické informační centrum Poděbrady

10. prosinec 2023, 11:49
Turistické informační centrum Poděbrady

Co se Vám vybaví, slyšíte-li „Poděbrady“? Slavný český král Jiří z Poděbrad? Jiřího jezdecká socha z dílny sochaře Bohuslava Schnircha vévodí hlavnímu poděbradskému náměstí a bije v ní měděné srdce nesmrtelné myšlenky jednotné Evropy. Nebo jezdíte do Poděbrad hrát golf na jedno z nejstarších golfových hřišť v republice?

Každého určitě napadne: „Lázně“. Známý proutkař baron Karel Bülow z Bothkampu v roce 1905 označil na zámeckém nádvoří místo, kde byl pak 1. srpna nalezen v hloubce více než 96m vydatný pramen minerální vody. Kníže Hohenlohe staví o tři roky později první „Knížecí lázně“ a od roku 1920 jsou Poděbrady ryze českými, moderními a také velice módními lázněmi, kam se sjíždí prvorepubliková společenská smetánka.

Dnes město každým rokem zdvojnásobí svůj počet obyvatel a vítá lázeňské hosty s novou nabídkou wellness pobytů a ozdravných či léčebných kúr. Nově revitalizovaný lázeňský park s netradičními vodními prvky citlivě spojuje lázeňský kolorit s moderním městem. Lázeňský čas odměřují květinové hodiny a odbíjí prvorepublikový trpaslíček, miláček malých dětí, na kolonádě zní hudba a návštěvníky osvěžuje a hlavně ozdravuje charakteristická chuť přírodní Poděbradky.

Pro milovníky historie nabízí Poděbrady hned několik významných památek, které rozhodně stojí za povšimnutí. Nejvýznamnější z nich je určitě poděbradský zámek. Byl zbudován ve druhé polovině 13. století králem Přemyslem Otakarem II. jako kamenný hrad na místě prastaré tvrze pod brodem přes řeku Labe. Odtud také pochází název města – „pode-brody“. V pozdějších dobách byl hrad četnými úpravami přebudován na zámek. Do současné podoby byl přestavěn v polovině 18.století na pokyn Marie Terezie.

Podle legendy se zde narodil pozdější český král Jiří z Poděbrad. Již zmíněná jezdecká socha krále Jiřího stojí na náměstí přímo před vstupem do zámku. Další zajímavou památkou je bezesporu Havířský kostelík. Stojí na místě bývalého popraviště, kde bylo roku 1496 popraveno 10 vůdců vzbouřených kutnohorských havířů.

Dnešní podoba kostelíka je výsledkem novogotické přestavby. Podle pověsti zkropila krev při popravě havířů jednu z větví nedaleko rostoucího dubu a ta od té doby rodila žaludy připomínající tvarem bezhlavá těla v kápích. Dub zde rostl až do roku 1777 a několik jeho žaludů je dodnes uloženo v poděbradském muzeu. Za zmínku stojí i jedna z nejstarších zachovalých staveb v Poděbradech – starobylý přízemní domek, který sloužil jako špitál. Byl financován z nadace Kunhuty ze Šternberka, první ženy krále Jiřího z Poděbrad. Ještě v 17. století zde žily chudé stařeny s povinností denních modliteb za zdraví habsburského rodu.

Dnešní podoba budovy pochází z 1. poloviny 18. století. V současné době dům slouží potřebám muzea. Na okraji lázeňského parku najdete i známou „Valšíkovu“ vilu z oblíbeného seriálu „Ordinace v růžové zahradě“. Jedná se o opukovou vilu Kouřimku, která vznikla na samém konci 19.století a je dílem jednoho z nejrenomovanějších českých architektů – Josefa Fanty.

Zajímavými novodobými technickými památkami jsou areál vysílací radiostanice, který vznikl v lukách za městem na počátku dvacátých let 20. století, a vodní elektrárna s jezem a plavební komorou nacházející se na Labi několik desítek metrů od poděbradského zámku proti proudu řeky. Poděbrady, to je také Polabí: řeka a rovinatá mírná krajina kolem ní. A k Polabí patří neodmyslitelně kolo. Cyklistické stezky, které vedou z Libice nad Cidlinou přes Poděbrady na Nymburk, lákají v letních měsících nejen cyklisty, ale i stovky milovníků in line bruslení. A pokud zatoužíte po dalších zážitcích, stačí jen šlápnout do pedálů a kolo vás odveze třeba k nejníže položené rozhledně v republice, do nejmenší ZOO ve středních Čechách, k záhadným labyrintům nebo třeba i na tankodrom. Chybí vám něco typicky letního? Potom můžete přímo v Poděbradech na jezeře vyzkoušet i hit letošního léta – aquazorbing. Na letní měsíce je v Poděbradech připravený pestrý sportovní a kulturní program. Stačí si jen vybrat!

Turistické informační centrum Poděbrady

adresa :Jiřího náměstí 19/26, 290 01, Poděbrady
telefon: +420 325 511 946
e-mail: [email protected]

wwww.pruhpolabi.cz

Akce Turistického informačního centra Poděbrady a okolí