Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, p. o.

19. prosinec 2023, 11:32
Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, p. o.

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně nabízí návštěvníkům seznámení s dějinami Kladenska od pravěku po počátek 20. století.

Vystaveny jsou zde vybrané archeologické nálezy, modely původní gotické tvrze a renesančního zámku, model vysokých pecí někdejší Vojtěšské huti, městské veduty s pohledem na doly, ale také dělnická kuchyně přelomu 19. a 20. století. Kromě stálých expozic je zde možné navštívit krátkodobé výstavy, přičemž pro děti jsou připravovány doprovodné aktivity – úkoly, hry či dílničky.

Hornicko-hutnická historie regionu je prezentovaná v pobočce Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích. Tento areál bývalého dolu obsahuje nadzemní vybavení včetně unikátních těžních strojů, dále hornickou expozici a simultánní štolu. Dětem v areálu slouží unikátní industriální hřiště.

Muzeum také zajišťuje od konce května do konce září víkendové prohlídky nejstarší stojící stavby v ČR – rotundy sv. Petra a Pavla na hradišti Budeč. Turistickou sezónu zde zakončují Svatováclavské slavnosti, které pro připomenutí knížete sv. Václava nabízejí řemeslné dílny, venkovní šermířská a divadelní představení apod.

V kladenském regionu lze také několikrát ročně navštívit atypický vojenský Bunkr mezi obcemi Dolní Bezděkov a Bratronice. Zpřístupňován je několikrát ročně.

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, p.o.

adresa: Huťská 1375, 272 01  Kladno
telefon: +420 312 248 045
e-mail: [email protected]

www.omk.cz

Akce Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně

14.2.2024 – 5.1.2025, 23:59
Svět kořenů je plný barev, příběhů a překvapení. Po překročení bludného kořene se zmenšíte a ocitnete se pod zemí, v půdě.... více