Pevnost poznání v Olomouci

12. duben 2024, 14:38
Pevnost poznání v Olomouci

Věda a dobrodružství se snoubí na výjimečném místě, nachází se v centru města Olomouce. Pevnost poznání je jedinečným centrem popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě. 

 

Historicky unikátní stavba v dobách Františka Josefa I. sloužila jako dělostřelecký sklad, v roce 2015 se ale proměňuje v interaktivní muzeum vědy pro všechny věkové kategorie. Jakmile otevřete brány Pevnosti poznání, čekají tu na vás čtyři bohaté expozice, a především akční animátoři. V historických uniformách vás provedou pestrou historií Olomouce, odhalí vám všechny zázraky spojené s 3D tiskem anebo vás díky digitálnímu planetáriu nechají přenést přímo do vesmíru.

Především díky svému ojedinělému prostoru a aktuálnímu zaměření na neformální vzdělávání je dnes Pevnost poznání inspirativním prostředím. Půvabně se zde prolíná bohatá minulost s dynamickou současností a Pevnost tak oplývá potenciálem bavit všechny věkové kategorie. Od školáků přes vysokoškolské studenty až po rodiny s dětmi či seniory.

Zajímavé expozice v Pevnosti poznání

Do Historie! — dějiny, jak je neznáte

Vyberte si svou historickou uniformu a vydejte se do doby, kdy se v Olomouci psaly dějiny. Akční a erudovaní animátoři vám prozradí vše o životě v Pevnosti v dobách, kdy ještě nebyla útočištěm pro poznání, ale pro dělostřelectvo. V hlavních rolích zdravotnictví, stavebnictví, balistika a kartografie ve víru nevyzpytatelného 18. století. Ústřední dominantou expozice je vtipný komiksový příběh na 12 velkoformátových panelech. Vypráví o vzniku impozantní olomoucké pevnosti a poutavě shrnuje události, v nichž figuruje sama Marie Terezie nebo císař František Josef I.

Živá voda — fascinující vodní svět

Expozice Živá voda propojuje biologii s geografií prostřednictvím vody, která je hlavním tématem. Průvodci vám budou živočichové v nadživotní velikosti. Čekají na vás obyvatelé sladkých vod či podmořské jeskyně. Nahlédnout budete moci i do mikrosvěta kolem nás. V neposledním řadě na vás čeká zátopový model města Olomouc a funkční model sopky.

Rozum v hrsti — pilotem v muzeu

Račte vstoupit do osmimetrové makety lidského mozku, kde se před vámi zjeví neuronová síť v celé své kráse a komplikovanosti. V expozici Rozum v hrsti prověříte své smysly, které vás mohou často ošálit třeba při pohledu do zrcadla. Pro obdivovatele techniky čekají naše 3D tiskárny. Čekají na vás 3D piškvorky, logické úkoly i zapeklité hlavolamy a šifry, které otestují vaše vědomosti a intelekt. A jakmile budete mít hlavu jako pátrací balón, stačí na vlastní (ne)bezpečí vyzkoušet jednu z nejoblíbenějších atrakcí muzea. Přístroj, který se používá i na Mezinárodní vesmírné stanici – tzv. gyroskop. Vězte, že díky jeho rotačním způsobům se budete cítit jako pilot akrobatického letounu. Na malé děti všeho věku čeká hravá kuličková dráha a na budoucí kosmonauty simulátor přetížení neboli gyroskop.

Světlo a tma — pojďte s námi zářit

V posledním patře Pevnosti se snoubí krása optiky a astronomie. Animátoři expozice Světlo a tma vám ukáží, že i fyzika je zábava a je hlavně všude kolem nás. A pokud už vás přestane bavit rozkládat světlo na základní barvy či ovládat LEGO robota, doporučujeme nahlédnout do tajů vesmíru pomocí planetária a expozice Kosmonautiky a astronomie.

Všechny expozice pak doplňují Vědecké dílny.

Vědecké dílny v Pevnosti poznání

Interaktivní program je pro vás připraven také ve Vědeckých dílnách. Dílny jsou zaměřené na propojování poznatků z oblasti vědy s praktickou, a především tvůrčí činností. Přijďte si vyzkoušet něco nového, a zároveň tak trochu potrápit pravou hemisféru a motoriku. Naše Vědecké dílny jsou pro malé i velké a každý měsíc se můžete těšit na prozkoumání nového tématu.              

Pevnost poznání v Olomouci je skvělým místem pro rodiny, školní výlety, firemní akce nebo prostě pro každého, kdo má zájem o vědu a objevování.

Pevnost poznání v Olomouci

adresa: Pevnost poznání Olomouc (Areál Korunní pevnůstky), 17. listopadu 7, 779 00 Olomouc
email: [email protected]
telefon: +420 585 634 145

www.pevnostpoznani.cz

30.4.2024, 16:00 – 23:59
Tradiční akce Radia Haná s programem pro děti i dospělé startuje již v 16.00 hod. více
1.4.2024 – 30.4.2025, 23:59
Na první pohled vidíte historickou budovu, bývalý dělostřelecký sklad z roku 1857. Jakmile ale vejdete dovnitř, zůstáváte v údivu.... více