Nový Jičín – město klobouků

23. leden 2024, 12:29
Nový Jičín – město klobouků

Nový Jičín leží v malebné kotlině na jižním okraji Moravské brány. Rozkládá se na levém břehu řeky Jičínky, na straně východní se blíží k Podbeskydské pahorkatině.

Historie města Nový Jičín

Město Nový Jičín vzniklo pravděpodobně v 80. letech 13. století na křižovatce obchodních cest z Polska a Slezska do Čech a Uher. Nejstarší písemná zmínka o městě však pochází až z roku 1313, kdy byly městu uděleny králem Janem Lucemburským první městské výsady (mýtné). V té době patřilo město i se starojickým panstvím pánům z Kravař.

V roce 1373 dali páni z Kravař Novému Jičínu právo odúmrti, povolili výroční trh a dali základ městského znaku – zavinutou střelu, kterou drží ruka ozbrojence. V jejich držení bylo město až do roku 1434. V letech 1500 – 1558 se stali majiteli města i panství páni ze Žerotína, kteří se do dějin města zapsali hlavně přebudováním do té doby gotické tvrze na pohodlné sídlo renesanční – Žerotínský zámek.

Jejich zásluhou se začalo s výstavbou kamenného podloubí a měšťanských domů na náměstí, neboť až do zničujícího požáru v roce 1503 bylo město dřevěné. V 16. století začalo nejen poněmčování do té doby převážně českého Nového Jičína, ale i hospodářský rozvoj. Ten trval až do 19. století, kdy ve městě vznikla mimo jiné i továrna na klobouky Tonak, díky které se město dodnes nazývá „městem klobouků“.

Památky Nového Jičína

Město se může pochlubit neobvykle vysokým počtem pamětihodností, které tvoří Městskou památkovou rezervaci, jež byla vyhlášena v roce 1967. Z kulturních památek stojí za vidění především malebné novojičínské náměstí, které nemá v ČR obdoby. Najdeme zde cenné měšťanské domy někdejších bohatých patricijů, na všech stranách doplněné podloubím. Mezi množstvím nádherných staveb vyniká pozoruhodný dvoupatrový renesanční dům s dvoupodlažními lodžiemi, známý pod názvem Stará Pošta.
Dům byl postaven roku 1563 pro purkmistra Ondřeje Řepu, roku 1787 zde byla zřízena dědičná pošta a dnes slouží městskému kulturnímu středisku. Střed náměstí zdobí Morový sloup z počátku 18. století a Kamenná kašna se sousoším tančících sedláků v německém kravařském kroji. Monumentální vzhled náměstí vkusně doplňuje novobarokní helmice nad renesančním ochozem kostelní věže chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

Žerotínský zámek – původně opevněný dům z konce 14. století – byl mnohokrát přestavován. Zbylé dvě válcovité věžky ukazují, jaký byl vzhled zámku v dávné minulosti. Dnes v něm sídlí Muzeum Novojičínska se stálou expozicí klobouků, které se vyrábějí v Novém Jičíně již od roku 1799. Dále jsou zde k vidění výtvarná díla nejvýznamnějších umělců Novojičínska nebo nově otevřená historická expozice města „Nový Jičín ve znaku zavinuté střely“ prezentující období od prvopočátků do konce 18. století. Kromě stálých expozic jsou v muzeu k shlédnutí také další výstavy.

Návštěvnické centrum v Novém Jičíně

Návštěvnické centrum sídlí na Masarykově náměstí v Laudonově domě. Jeho součástí je Turistické informační centrum, prodejna klobouků značky Tonak a stylová kavárna Caffé Caffé. Snad největším lákadlem Návštěvnického centra jsou dvě interaktivní expozice – expozice klobouků a expozice generál Laudon. První z nich mapuje výrobu klobouků a je rozdělena do tří hlavních částí. Seznámíte se s technologickým procesem výroby klobouků, promítací boxy vám navíc nabídnou autentický zvukový i obrazový záznam z tovární výroby. Druhá část expozice je věnována úpravě klobouků. Na funkčních strojích spatříte ukázku dotvarování pokrývek hlavy a lisování minikloboučků, které si následně můžete dozdobit v multifunkčním ateliéru. Vyzkoušet si nejrůznější typy pokrývek hlavy můžete v závěrečné části expozice. Nově si zde můžete také zahrát multimediální hru s názvem „Staň se kloboučníkem!“. Mistr Prokop cestuje v čase ze 16. do 21. století a klade otázky týkající se celého procesu výroby klobouků, od výběru materiálu po konečnou úpravu, k odpovědi nabízí vždy několik možností. Druhá expozice s názvem Generál Laudon vás seznámí se životem geniálního vojevůdce. Celá expozice je laděna do vojenské tematiky, originální design zajistí autentický zážitek z prohlídky. Expozice vás provede jeho úspěchy v boji proti Prusům, vystřelíte si z interaktivního děla na bělehradskou tvrz Kalemegdan a můžete dokonce vidět samotného Laudona na smrtelné posteli. Na své si přijdou i nejmladší návštěvníci. V dětské herně, která má podobu zbrojnice, si mohou vyzkoušet dobové oblečení, výzbroj a výstroj a zahrát si na vojáky. Navíc jak děti, tak i dospělí si mohou zahrát hru Laudoncaching, obdobu stále oblíbenějšího Geocachingu.

 

Aktivní odpočinek

Město nabízí svým návštěvníkům četné možnosti sportovního vyžití. Celou oblast protkávají značené turistické trasy, cyklotrasy a naučné stezky.Nedaleko středu města se můžete vykoupat v moderním areálu s krytým i venkovním bazénem s moderním toboganem. V Novém Jičíně je také sportovní stadion, tenisové kurty, bowling, krytý zimní stadion, hala s hřišti pro squash, tenis a badminton.

Tipy na výlet v okolí Nového Jičína

Pro milovníky přírody je na okraji města lesopark Skalky s venkovním Amfiteátrem, kde se v letních měsících konají nejrůznější kulturní, společenské akce a koncerty. Přes Skalky prochází Naučná vlastivědná stezka Františka Palackého, která dále pokračuje směrem na Svinec. Z vrcholu Svince se otevírá krásný výhled na hřeben Beskyd, Hostýnské vrchy, Moravskou bránu, Oderské vrchy, Studénku, Ostravu, Hukvaldy a Štramberk. V roce 1981 byla na Svinci vybudována lyžařská sjezdovka spolu s lyžařskou chatou. Hlavní sjezdovka je dlouhá 480 m a má převýšení 120 m. Svým terénem je zajímavá i pro náročnější lyžaře. Svah je uměle zasněžován a každý večer se upravuje. Denně je zde také možnost večerního lyžování při umělém osvětlení. K rekreačním účelům slouží také malá vodní nádrž Čerťák, situována v nádherném romantickém údolí, kde lze kromě koupání i sportovně rybařit.

Kultura

Každoročně je v Novém Jičíně pořádáno mnoho zábavných kulturních a sportovních akcí. Mezi nejvýznamnější patří zábavně recesistická akce Pálení čarodějnic, která se koná vždy poslední dubnový den. Pod názvem Novojičínské léto probíhají na Masarykově náměstí nebo v přilehlých městských lokalitách od června do konce srpna koncerty více či méně známých profesionálních hudebních skupin. Novojičínské léto uzavírá další neodmyslitelná akce v Novém Jičíně a to Slavnost města, konaná vždy začátkem září. Nádvoří Žerotínského zámku je dějištěm dalších dvou pravidelných akcí – Velikonoční a Mikulášský jarmark. Příjemnou atmosféru v období adventu navozují Vánoční trhy na Masarykově náměstí.                

Městský úřad Nový Jičín

adresa: Masarykovo nám. 1, 741 01 Nový Jičín
telefon: +420 556 768 222
e-mail: [email protected]
www.novyjicin.cz                                  

Návštěvnické centrum Nový Jičín – město klobouků

adresa: Masarykovo nám. 45, 741 01 Nový Jičín
telefon: +420 735 704 070, +420 556 768 288  
e-mail: [email protected]
www.icnj.cz

Kalendář akcí

https://www.icnj.cz/kalendar-akci.html

Akce v Novém Jičíně a okolí

13.4.2024, 22:00 – 23:59
Děti ráje, Non Stop, Discopříběh i další hity Michala Davida naživo už 13.4. ve STAGE! Připrav se na jedinečné vystoupení, které bude... více
11.5.2024, 15:30 – 23:59
Oblíbená tlapková párty míří do Nového Jičína! Tento den bude patřit všem dětem!    více
19.6.2024, 15:45 – 19:15
Různí běžci, různá místa, olympijská myšlenka. To je heslo, s kterým je propojen T-Mobile Olympijský běh už několik let. Je jedno,... více
21.6.2024, 17:00 – 22.6.2024, 23:55
Pivo se v Novém Jičíně vařilo již od založení města. Bylo zde 45 právovarečných domů, z toho 28 na náměstí a zbývající v... více
10.8.2024, 19:00 – 22:00
Dovezeme léto až k vám domů! Hromada zábavy, skvělé jídlo, drinky a kapela Mirai, jak jste ji nezažili.Takový bude MIRAI SUMMER FEST... více