Muzeum pražských pověstí a strašidel

1. srpen 2023, 10:22
Muzeum pražských pověstí a strašidel

Muzeum pražských pověstí a strašidel v Mostecké ulici představuje výběr z nejznámějších a nejzajímavějších strašidel a pověstí staré Prahy. Vstupte do světa pražských pověstí a setkejte se s nimi tváří v tvář!

Zavítejte do světa plného humoru, poezie a tajemna prostřednictvím interaktivní expozice, která osloví nejen děti, ale i studenty, dospělé a seniory, stejně jako celé rodiny či školní výpravy. Tajuplná podzemní ulička duchů, která je vybudována na úrovni dřívějších středověkých ulic, nabízí atmosféru půlnoční Prahy před dávnými lety. Ve svých temných zákoutích skrývá ta nejslavnější pražská strašidla. Jsou bezhlavá, kostlivá, zamilovaná i exotická, zkrátka taková, jaká již po staletí přežívají mezi námi díky legendám a příběhům, předávaným z generace na generaci. A protože strašidla neznají nudu, zahrají si s vámi na schovávanou. Hravá je i vstupní část expozice, kde si můžete přečíst v obří knize pověstí tolik dávných příběhů, kolik vám bude libo, ale především se za pomoci interaktivních exponátů přenést přímo do světa pověstí.

Muzeum pražských pověstí a strašidel má dvě části

Podzemní ulička duchů

Ve sklepních prostorách, jejichž součástí je i sklep ze 12. století, je vybudována ulička s několika zákoutími, která evokují atmosféru půlnoční Prahy před mnoha staletími. V této uličce se pak setkáte s 25 nejznámějšími pražskými strašidly. Některá uvidíte přímo, ale mnoho jich je poschovávaných všude okolo Vás. Vykukují z oken, jsou za pootevřenými dveřmi, vrhají stín na stěnu, anebo létají kdesi u stropu.

Přízemní interaktivní část

Není strašidel bez pověstí, tak jako není pověstí bez strašidel. Proto se v přízemí seznamte alespoň s těmi nejznámějšími pověstmi, které vám nabízí tajná knihovna Ducha Prahy – Genia Loci Pragensis. Vedle pověstí však přízemní část expozice nabízí také interaktivní exponáty, které potěší hravé návštěvníky všech věkových kategorií. Uvidíte rovněž kouzelné originální ilustrace a postavy strašidel vystupující ze zdí. Pražské zdi jsou totiž doslova nabité pověstmi o lidech, kteří v nich žili a vracejí se tak zpět na tento svět. Nahlédněte pod pokličky vodnických hrnečků, poznejte sami sebe jako strašidlo v kouzelném zrcadle, či pohleďte na vizi bájné pohanské Kněžny Libuše.

A kdyby vás interaktivita lákala ještě více, můžete si zahrát Komnaty strachu s prvky únikové hry.

Alchymistická hospůdka a divadlo

Kellyxír jako součást Muzea alchymistů a mágů staré Prahy, které zas je součástí legendy, či spíše historické skutečnosti, že v domě, kde se muzeum nachází, žil slovutný alchymista Edward Kelley. Právě z jeho laboratoře pocházejí nápoje. Koktejly jsou podávané stylově v alchymistických baňkách, ve kterých to ještě bublá a kouří se z nich. Nabídnou vám zde horké nápoje, dále pak pivo, víno, nealko a mnoho drobných i větších dobrot z kuchyňské nabídky samotné lady Kelleyové. Jistě vás potěší posezení u stolů, ať již uvnitř nebo na zahrádce, v kouzelném prostředí jednoho z nejkrásnějších pražských dvorků. Tamtéž se pak za letních večerů můžete těšit také na koncerty a divadlo pod širým nebem. Kulturu si však můžete užít celoročně v Divadle Apropo, které uvádí činohru, loutkohru, kabaret, site-specific projekty a cokoli dalšího co fantazie umožní. Významnou součást tvorby tohoto divadla pak tvoří pohádková, převážně loutková, představení pro děti a loutková představení pro dospělé.

Vydejte se, proto na cestu časem a poznejte tajemství Prahy při setkání s bytostmi, které tu jistě byly kdysi a snad jsou dodnes . . .

Otevírací doba

denně 10:00 – 22:00

Muzeum pražských pověstí a strašidel

adresa: Mostecká 18, Praha, 118 00
telefon: +420 257 221 289
e-mail: [email protected]

www.muzeumpovesti.cz