Město Sobotka

19. prosinec 2023, 14:00
Město Sobotka

Město Sobotka (2500 obyv.) je nazýváno jižní branou Českého ráje a leží  70 km severovýchodně od Prahy, mezi Mladou Boleslaví a Jičínem.

Jde o město s bohatou historií a kulturní tradicí - každoročně se zde koná festival českého jazyka a literatury Šrámkova Sobotka a Sobotecký jarmark s festivalem uměleckých řemesel. Centrum Sobotky je městskou památkovou zónou se zachovalou lidovou architekturou (dřevěné roubené domy), urbanisticky hodnotným náměstím, dominantním kostelem a dalšími stavebními památkami. Nad městem se nachází  jedinečný lovecký zámek Humprecht ze 17. století, který je národní kulturní památkou. Ze Sobotky vedou turistické trasy na hrad Kosthrad Troskyzámek Staré Hrady nebo do údolí Plakánek

Město Sobotka je na nemovité kulturní památky velice bohaté - je jich celkem jednapadesát, z nichž jedna, zámek Humprecht, je národní kulturní památkou. Bohužel mnohé z nich jsou ve velmi špatném technickém stavu a jejich vlastníci tento stav nijak neřeší. Přesto je v Sobotce co vidět - jde především o  urbanistickou koncepci a genius loci soboteckého náměstí s kostelem v pozadí, dále jedinečné doklady lidové architektury v čele se Šolcovým statkem a v neposlední řadě i funkcionalistické stavby veřejných budov z období 1. republiky. Historické centrum města bylo v roce 1990 vyhlášeno městskou památkovou zónou.

Město Sobotka

adresa: Boleslavská 440, 507 43, Sobotka
telefon: +420 493 571 401
e-mail: [email protected]

www.sobotka.cz

Akce v Sobotce a okolí