Český Brod stojí za prohlídku i návštěvu zajímavého okolí

7. únor 2023, 11:29
Český Brod stojí za prohlídku i návštěvu zajímavého okolí

Český Brod leží na železniční trati Praha-Kolín a je tedy dobře dostupný i návštěvníkům, kteří pro cestování využívají hromadnou dopravu. Nejen pro turisty, ale také pro místní obyvatele je ve městě během roku pořádáno několik zajímavých kulturních či sportovních akcí.

V první polovině roku je zde pořádán tradiční masopustní průvod, velikonoční akce pro rodiny s dětmi či pálení čarodějnic. Na prvního máje je zde již po několik let pořádán Okruh Českobrodský, doprovázený českobrodským Fler jarmarkem. Poslední květnový víkend se koná tradiční pochod a cykloturistická jízda Krajem bitvy u Lipan. K oblíbeným letním akcím patří PO-PO-LES nebo prázdninové Filmové léto. Na podzim se návštěvnici mohou těšit z návštěvy Svatováclavských střeleckých slavností nebo Gothardského posvícení, tradičně je pořádán také dálkový pochod Českobrodská padesátka. I ke konci roku se v Českém Brodě koná spousta zajímavých akcí pro místní i přespolní návštěvníky. Adventní doba je zde tradičně zahájena Adventním průvodem světýlek, který je další víkend následován netradiční mikulášskou nadílkou. Před Štědrým dnem si můžete také zajít pro betlémské světlo do Betlémské spirály.

Z okolních akcí je jistě lákadlem například Den Země na Klepci nebo rekonstrukce bitvy u Lipan, která probíhá poslední květnový víkend.

Český Brod je město, které nejen, že stojí za prohlídku, ale je také dobrým výchozím bodem k návštěvě zajímavého okolí. Projděte se Údolím Šembery nebo po Kudrnáčově stezce, navštivte třeba také bojiště na Lipské hoře. Můžete obdivovat architekturu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Tismicích nebo navštívit okolní muzea. Český Brod i jeho okolí má návštěvníkům co nabídnout! Navštivte náš web, kde pro vás máme informace o místních i okolních turistických zajímavostech přehledně zpracovány.

Památky

Kostel sv. Gotharda – barokní kostel na náměstí je z části přístupný veřejnosti 

Zvonice u kostela sv Gotharda – V renesanční, 40 m vysoké věži, je zavěšen zvon Marie, jehož výška je 70 cm a váha 650 kg.  Zvonice stále čeká na svou opravu a veřejnosti je v současnosti nepřístupná.

Středověké hradby – kamenné opevnění z roku 1448 chránilo občany města proti nepřátelským nájezdům. Zachovány jsou bašty se střílnami a předbraní Kouřimské brány.

Gotické podzemí – sklepní prostory ze 14. století využívali lidé ke skladování potravin a nápojů, ve válečných dobách mělo podzemí obranný význam. Část je přístupná, vchod z budovy čp. 1 na náměstí Arnošta z Pardubic.

Kostel Nejsvětější Trojice – renesanční stavba z roku 1585 s unikátní venkovní kazatelnou s reliéfy Kalvárie a Zmrtvýchvstání. Budova je v současnosti v majetku Českobratrské církve evangelické.

Další zajímavé architektonické památky

Novorenesanční budova Podlipanského muzea, dílo arch. A. Balšánka, kde je mimo jiné umístěna expozice dějin Českého Brodu i expozice husitského hnutí, dále pak monumentální pomník Prokopa Velikého, dílo sochaře Karla Opatrného, budova sokolovny podle projektu prof. Jana Kouly.

Tipy na výlety

Naučná stezka Zahrady – nenáročná 3 km trasa naučné stezky s pěti zastávkami prochází údolím říčky Šembery se třemi rybníky. Stezka je vedena po kvalitních cestách a je značena standardními zeleno-bílými značkami. V roce 2011 byla otevřena druhá část pod názvem Údolím Šembery.

Tuchorazská tvrz – jedinečná architektonická a kulturní památka, ze které se zachovala impozantní věžovitá brána a pozůstatky středověkého opevnění.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Tismicích – pozoruhodný románský kostel bazilikálního typu z poloviny 12. století, který se dodnes dochoval v téměř původním stavu.

Přírodní památka Klepec – lesnatý vrch skrývající roztroušené žulové balvany s rozlohou 7 ha a nadmořskou výškou 358 m n. m. je ideálním vyhlídkovým bodem okolí.

Lipanská mohyla - 11 m vysoký pomník, který byl odhalen roku 1881 na památku bitvy u Lipan (30. 5. 1434).

Kouřimský skanzen – živoucí muzeum lidových staveb, které nabízí přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století.

Zámek v Radimi - 14 km vzdálená unikátní renesanční památka s dochovanými malovanými trámovými stropy z roku 1607.

Kudrnáčova stezka –Přes 3 km dlouhá trasa vás provede bývalou úvozovou cestou z Poříčan do Klučova. Stezka má 11 zastavení a je vhodná pro rodiny s dětmi. Čeká na vás třeba bosonohá stezka, výhledy do kraje a na konci třeba i sklenka dobrého vína v klučovském vinařství.

Kersko – Osada Kersko je spojená s postavou Bohumila Hrabala, který zde strávil několik let svého života. Je zde po něm pojmenována také naučná stezka, která provází celým přírodním parkem Kersko-Bory. U jednoho z občerstvení v osadě Kersko vyvěrá svatojosefský minerální pramen. Za návštěvu jistě stojí také Lesní ateliér Kuba. Kersko mnozí z vás mohou znát také z kultovního filmu Slavnosti sněženek.

Informační centrum Český Brod

CVIK - Centrum vzdělávání, informací a kultury

adresa: náměstí Arnošta z Pardubic 1, 282 01, Český Brod
telefon: +420 321 612 218, +420 321 612 219, +420 730 870 954
e-mail:  [email protected]

ic.cvik.info

Akce Českého Brodu a okolí

17.8.2024, 12:00 – 23:59
Přesně za čtyři měsíce 17. srpna se v Českém Brodě uskuteční v pořadí 11. ročníku hudebního festivalu Brod 1995.... více