Litoměřice

14. leden 2024, 8:53
Litoměřice

Litoměřice ale nejsou jen městem bohaté historie, ale i městem kultury a sportu. Můžete využít širokou škálu nabídky kulturních a sportovních zařízení, navštívit jednu z mnoha pořádaných akcí či výstavy konané na Zahradě Čech.

Zajímavé cíle ve městě

Věž Kalich

K návštěvě láká vyhlídková věž na budově radnice, která pochází z druhé poloviny 16. století. Tehdy si ji nechal na původně gotickém domě vybudovat jeho majitel Jan Samuel Mráz. Mrázové zde zastávali úřad perkmistrů hor viničných a městských radních. Jednání radních se odehrávala přímo nahoře ve věži. Věž je veřejnosti přístupná.

Mírové náměstí

Jedno z největších náměstí v Čechách, které má plochu bezmála 2 hektary. Ve středověku bylo obchodním centrem města, stávaly zde masné krámy a pekárny. Rozbahněným náměstím tehdy vedlo koryto s vodou. V první polovině 19. století bylo náměstí vydlážděno a byla vybudována kanalizace.

Městské sklepení

Litoměřice jsou městem s velmi dlouhou sítí podzemních chodeb, která dosahuje délky 3 kilometrů. Sklepy sloužily k hospodářským účelům a na některých místech jsou i ve třech patrech nad sebou. Zpřístupněno je zatím pouze 366 metrů, na kterých je umístěno lapidárium oblastního muzea. I tak je ale jejich prohlídka velice zajímavá.

Dómský vrch a litoměřické biskupství

Místo, na kterém se psaly nejstarší dějiny Litoměřic. Stojí zde katedrála sv. Štěpána, vybudované na místě dřívější románské stavby roku 1668. Původně neměla věž, ta k ní byla připojena až roku 1889. Věž je v letní sezoně veřejnosti přístupná a z výšky více než 50 metrů nabízí krásný výhled do okolí. Dómský vrch je od 17. století sídlem biskupství. Současným 20. biskupem je Mons. Jan Baxant.

Hrad Litoměřice

Zrekonstruovaná budova paláce královského hradu, která je multifunkčním centrem. Projekt rekonstrukce hradu byl dokončen v roce 2011 a nesl přízvisko Svatostánek českého vinařství. Proto v budově hradu nalezneme Expozici českého vinařství, která interaktivní formou přibližuje návštěvníkům taje historie a výroby vína a seznamuje je s jednotlivými vinařstvími Čech. Ve sklepních prostorách se nachází stylová degustační místnost, ve které se konají ochutnávky vín. Stavba rovněž disponuje moderním kongresovým sálem o kapacitě 180 osob. Na hradě se konají různé kulturní akce, jarmarky, svatby a další.

Expozice Důl Richard v proměnách času

Mapuje historii i současnost dolu Richard. Expozice je umístěna ve zhruba 160 metrů dlouhé podzemní chodbě pod budovou radnice přímo v centru města. Každá z pěti částí expozice představuje jedno období existence dolu Richard, který se nachází v blízkosti Litoměřic a je z bezpečnostních důvodů veřejnosti nepřístupný.

Dílna ručního papíru

Je umístěna v historickém hradebním opevnění města. Kromě výstav a mnoha zajímavých
workshopů, které se zde pravidelně konají, vás čeká ukázka tradiční výroby ručního papíru
s možností vytvoření vlastního archu.

Galerii marionet

Najdete v gotické věži. A není to jen nezáživné muzeum, kde si prohlédnete přes 250 loutek a pohádkových dekorací, ale s některými loutkami si tu můžete i pohrát.

Muzeum Křišťálový dotek

A muzeum je to velmi unikátní, můžete se zde totiž dotknout až tří desítek autentických otisků dlaní slavných osobností, které z českého křišťálu vytvořil sklář Jan Huňát. Svůj otisk zde zanechali: Sir Nicholas Winton, Václav Havel, Jaromír Jágr, Ivan Lendl, Madeleine Albrightová, Věra Čáslavská, Arnošt Lustig, Steven Seagal, Anastacia, Ringo Starr a mnoho dalších významných osobností.

Místa, která jsme zde uvedli, zdaleka nejsou úplným výčtem toho, co Litoměřice nabízejí. Nepřeberné množství historických staveb, malebná poloha na břehu řeky, magická atmosféra, zajímavé kulturní akce a nádherná příroda v okolí jsou tím, co Vás při návštěvě čeká.

Autoři fotografií: Petr Schuster, Aleš Vondrák, Miroslav Laube, Jan Barek, Fotostudio H, Josef Pospíchal

Informační centrum

Informační centrum
adresa: Mírové náměstí 16/8a, 412 01 Litoměřice
telefon: +420 416 916 440
e-mail: [email protected]

www.litomerice.cz

Akce v Litoměřicích

22.3.2024, 19:00 – 23:59
Jste srdečně zváni na další Ecstatic Dance- Tančící srdce s naším oblíbeným DJ KANTE AR.   více
3.4.2024, 9:00 – 7.4.2024, 17:00
Tržnice Zahrady Čech se uskuteční od 3. do 7. dubna 2024 na výstavišti Zahrada Čech. První jarní výstava je zaměřena na všechny... více
9.4.2024, 18:30 – 23:59
Na rozhraní Ústecka, Děčínska a Litoměřicka: Život lidí v zaniklých obcích, osadách a samotách pod Bukovou horou. více
19.4.2024, 19:00 – 23:59
Marie je autentická písničkářka /držitelka PORTY a Zlaté České 12 Českého rozhlasu/ s motem: "Co žiju zpívám, co zpívám žiju".... více
20.4.2024, 15:00 – 16:00
Bambulková show plná tance, zpěvu a zábavy je zpět! Kája a Bambuláček si pro své fanoušky připravili zcela nový program, nabitý... více
5.5.2024, 15:30 – 23:59
Oblíbená tlapková párty míří do Litoměřic! Tento den bude patřit všem dětem!    více
13.6.2024, 19:30 – 22:00
Nejúspěšnější česká travesti show TECHTLE MECHTLEpřiváží novou divadelní show"ALL INCLUSIVE BIBIONE" více
15.8.2024, 19:00 – 23:59
Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty přináší velkolepý koncert, který... více