Hrad a zámek Dolní Kounice - výjimečné místo plné pozitivní energie a fantastické atmosféry

17. leden 2022, 10:12
Hrad a zámek Dolní Kounice - výjimečné místo plné pozitivní energie a fantastické atmosféry

Hrad a zámek patří k těm, co mají štěstí nejen na bohatou minulost, ale i strhující přítomnost a optimistickou budoucnost.

Dolní Kounice nabízí návštěvníkům shlédnutí obranných dělových bašt se zámkovými střílnami, parkánovou chodbou, vysoké hradby s původními bránami, zbytky vodních příkopů a padacích mostů, stavebně historické lahůdky jako je Zelená světnice, původní černá kuchyně, historické prevéty, unikátní točité schodiště, které u nás nemá obdobu. Stručný prohlídkový okruh má délku cca 40 minut.

Hrad a zámek  je také využíván v nově rekonstruovaných objektech na svatby, podnikové prezentace, reklamní a prezentační akce výrobků a služeb,  narozeninové, školící a jiné akce pro soukromníky a firmy včetně konferencí.
Jeho  velikost cca 10 ha a umístění 20 minut jízdy od veletržního Brna ve směru na Znojmo, cca 1-2hod. od  velkoměst Vídeň, Praha, Bratislava, Budapešť z hradu dělá ideální místo cestovního ruchu, zábavy tisíců lidí, obchodu na tržištích a v jednacích místnostech, místo pro ideální propagaci a prezentaci výrobků, služeb, výsledků.

Hrad je velmi oblíben pro mateřské školky a devítiletky, kde se školní výlety mění v  několika hodinovou super zábavu dětí a odpočinek  pro nervy pedagogického doprovodu.

Na hradě a zámku probíhá každým rokem množství velkých zábavních akcí pro veřejnost. Program na každý rok je na www.zamekkounice.cz sekce Akce a prohlídky, ochutnávka minulých akcí je v sekci Galerie. Na hradě a zámku začal také působit Šlechtický Klub, do něhož lze vstoupit a získat neuvěřitelné výhody pro sebe, svou rodinu i firmu-viz www.zamekkounice.cz/klub

Historie

Stručně lze o historii hradu říci, že existoval dávno před tím, než na svět přišel Džingischán. Tento bývalý klášterní hrad, pravděpodobně jediný dochovaný klášterní hrad u nás, byl postaven na konci 13. století, ještě  před příchodem Karla IV. na český a císařský trůn. Byl postaven  patrně na základech původního opevněného sídla, které vzniklo v této oblasti, obydlené již před 28 000 lety. Hrad je výraznou dominantou stejnojmenného města Dolní Kounice, na kopci nad řekou, uprostřed údolí, kterým kdysi vedla Jantarová obchodní cesta. Na úpatí hradu leží zřícenina kláštera Rosa Coeli (růže nebeská), jemuž byl hrad oporou v dobách válečných, i zázemím a správním centrem v dobách míru.

V komplexu budov, tvořících tuto neuvěřitelnou  kulturní památku se spojuje  v jeden celek architektura středověkého gotického hradu a renesančního zámku.

Po zániku kláštera v první polovině 16.století se stal hrad i klášter majetkem šlechty a došlo k přestavbě hlavní palácové budovy na honosný renesanční zámek. Přestavbu středověkého hradu na  honosné renesanční sídlo započal pan Jiří Žabka z Limberka, místokancléř českých zemí.

V roce 1622 koupil zámek, konfiskovaný majitelům po bitvě na Bílé hoře, rod Ditrichštejnů. Následující rok zámek vyhořel, patrně jako msta na konfiskaci a byl proto ponechán v rozvalinách dalších téměř 60 let. Po opravě počátkem 18. století již sloužil pouze jako sídlo správy panství. Během 20.století změnil mnohokráte majitele. Díky poměrně nízké úrovni péče o hrad po jeho vypálení, zůstal zachován původní gotický obranný systém hradeb, věží, chodeb a příkopů až do současnosti.

Hrad a zámek Dolní Kounice

adresa: Zámek P.O. BOX 25 664 64 Dolní Kounice
telefon: +420 602 765 625
email: [email protected]

www.zamekkounice.cz