ZOO Zlín nabízí procházku japonskou zahradou Mu-Shin

15. červenec 2014, 10:44
ZOO Zlín nabízí procházku japonskou zahradou Mu-Shin

V květnu letošního roku Zoo Zlín otevřela zbrusu novou botanickou expozici – japonskou zahradu pojmenovanou Mu-Shin.

Mu-Shin tak se od května letošního roku jmenuje další jedinečné botanické zákoutí ve zlínské zoo.  Tentokrát se návštěvníci „přenesou“ až do dalekého Japonska. Mu-Shin je totiž jednou z nejrozsáhlejších japonských zahrad v České republice. Návštěvníci na ploše téměř tisíc metrů čtverečních uvidí typickou suchou kamennou horskou zahradu. Jejími dominantními prvky jsou tři exempláře borovice drobnokvěté dovezené přímo z Japonska. Všechny dosahují stáří zhruba sta let. Podobných stromů existuje v České republice jen pár kusů. Dále zde bylo vysazeno 150 ks bambusů a více než 20 druhů dalších rostlin. Stejně důležité jako zeleň je i obrovské množství kamenů všech možných velikostí a tvarů a také několik velkých kamenných lamp kasuga. Do celkového pojetí výborně zapadá i nový klenutý dřevěný most přes místní potok.

A co se vlastně znamená název Mu-Shin? Doslovný překlad zní „bez myšlenky“ či „mimo mysl“. Budeme rádi, když návštěvníci v naší japonské zahradě skutečně zapomenou na starosti, odpočinou si a načerpají energii. Japonskou zahradu objeví v asijské oblasti zoo poblíž vloni otevřené expozice HALA-BALA pro tapíry čabrakové.

ZOO Zlín patří k nejoblíbenějším turistickým cílům celé Moravy. Každoročně ji navštíví kolem půl milionu návštěvníků. Areál zoo je rozdělen podle jednotlivých kontinentů, za jeden den tak lze „procestovat“ Afriku, Asie, Austrálii a Ameriku a seznámit se s 216 druhy zvířat. Na návštěvníka čeká také zámek Lešná s nabídkou prohlídky zámeckých interiérů.