Zoo Praha má novou tygřici

1. srpen 2019, 15:34
Zoo Praha má novou tygřici

Samice tygra ussurijského Arila, která do Prahy nedávno přicestovala z německého Duisburgu, dnes poprvé navštívila expoziční výběh v horní části areálu zoo. Návštěvníci tak počínaje dneškem mají možnost ji obdivovat, byť zpočátku se Arila bude patrně držet poněkud v ústraní.

Tříletá Arila přicestovala do Prahy v souladu s doporučením chovného programu, aby dělala společnost samci Rádžovi. Ten o svou předchozí družku přišel poté, co musela být utracena kvůli závažným zdravotním problémům souvisejícím s jejím vysokým věkem.

„Arila je vůči Rádžovi zatím spíše bojácná, možná i v souvislosti s jeho velkým zájmem o ni, ve vztahu k chovatelům ale plachá není,“ říká kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Do expozice se nová tygřice poprvé podívala shodou okolností právě v týdnu, který začal Mezinárodním dnem tygrů. Ten připadá na 29. července a jeho cílem je upozornit na rychlý pokles počtu těchto šelem v přírodě. Tygr ussurijský spadá do kategorie ohrožený, ve volnosti žije podle posledních údajů IUCN okolo 360 dospělých a dospívajících jedinců. V rámci evropského záchovného programu EAZA jich je v zoologických zahradách evidováno přibližně 240.

„Jako jedna z mála zoologických zahrad představuje Zoo Praha zástupce populací z různých částí tygřího areálu – vedle velkých chladnomilných tygrů ussurijských chová také vzrůstem nejmenší, kriticky ohrožené tygry sumaterské, kteří v přírodě žijí pouze na indonéském ostrově Sumatra, a rovněž kriticky ohrožené tygry malajské, krátkosrsté obyvatele pralesů Malajského poloostrova,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.