Znovu vdechl život Philipu Marlowovi – spisovatel John Banville se setká se čtenáři 11. 5. od 18:00 na stánku MOBY během veletrhu Svět knihy

3. květen 2019, 16:35
Znovu vdechl život Philipu Marlowovi –  spisovatel John Banville se setká se čtenáři 11. 5. od 18:00 na stánku MOBY během veletrhu Svět knihy

Po několika letech se znovu vrací do Prahy irský spisovatel John Banville píšící detektivní romány pod pseudonymem Benjamin Black. Stane se tak během knižního veletrhu Svět knihy, kde se v sobotu 11. května od 18:00 setká se čtenáři na stánku jeho exkluzivního nakladatele MOBA. Jste srdečně zváni!

Milovník Prahy

Naposledy zde přebíral Cenu Franze Kafky (2011), které – jak říká – si váží ze všech nejvíce: Je to jedna z cen, které jsem nejvíc chtěl dostat. Je ve starém, klasickém stylu a pro mě jako starého tatíka je úplně perfektní… Potýkám se s Kafkou už od doby mé puberty. Jeho bronzová soška na mě nyní pronikavě září z krbové římsy.“

To však není jediné pouto, které ho váže k matce měst. Ve světové premiéře v nakladatelství MOBA vyšel před dvěma lety historický detektivní román Zkrotit vlka situovaný do rudolfínské Prahy.

Kdo by nebyl očarován Rudolfem II. a jeho dobou? Pro mne je jednou z nejzajímavějších a nejvíce mysteriózních postav, které znám. A Praha, jež stvořil – rudolfínská Praha, město fantazie, jeho představivosti - je tady stále… Když se člověk podívá dostatečně zblízka a dokáže se vcítit do jejího kouzla, může cítit onen temný nevyzpytatelný šarm,“ vysvětluje.

Držitel Man Booker Prize za román Moře (a spousty dalších prestižních ocenění) však napsal ještě další dvě knihy, v nichž naše hlavní město hraje hlavní roli: Prague Pictures: A Portrait of the City (2003) a historický román Kepler.

Ano, v Praze jsem byl již mnohokrát. Jezdím sem už od začátku osmdesátých let. Velmi rád se sem vracím. Jak řekl Kafka: Praha má ostré drápy a nikdy tě nenechá odejít…,“ popisuje svůj vztah k Praze Banville.

Horký kandidát na Nobelovu cenu za literaturu

John Banville je považován za jednoho z pravděpodobných kandidátů Nobelovy ceny za literaturu a bývá označován za mistra anglického jazyka.

John Banville/Benjamin Black přivedl Marlowa zpět k životu, jeho patolog se stal hrdinou BBC One

Neuvěřitelnou popularitu si získal detektivními příběhy s patologem Quirkem v hlavní roli zasazené do irského Dublinu 50. let minulého století.  Podle těchto knižních předloh vznikla TV krimi série BBC One (https://bbc.in/2YyoQuv), kde hlavní postavu netradičního vyšetřovatele ztvárnil známý herec Gabriel Byrne. Na trailer se můžete podívat zde: https://bit.ly/2HMpfnV.  

V nakladatelství MOBA vyšly zmiňované krimi noir pod názvy: Odplata, Svatý příkaz, Hroby se otevřely, Temná pavučina, Elegie za April a Anatomie strachu.

Benjamin Black měl také tu čest oživit Philipa Marlowa v knize Černooká blondýnka. Jedině on, moderní mistr tohoto žánru, mohl napsat o Philipu Marlowovi nový detektivní román, který disponuje veškerým švihem a kouzlem originálu, ale zároveň přináší příběh, který je břitký, řízný a neotřelý jako současné nejlepší detektivky.