Zítra startuje Festival La Película, představí pestrý kaleidoskop španělských a latinskoamerických filmů

17. únor 2020, 11:21
Zítra startuje Festival La Película, představí pestrý kaleidoskop španělských a latinskoamerických filmů

Originální bláznivé komedie zvané españolada z rukou mistrů španělského filmu, psychologická dramata, kriminální thrillery i zajímavé sondy do historie i současnosti. Netradiční pohled na legendárního Luise Buñuela, vynikající filmy uznávaného guatemalského režiséra Jayra Bustamenteho i mnoha cenami a nominacemi ověnčené Almodóvarovo autobiografické dílo. To vše nabídne od 18. do 27. února divákům v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové festival La Película. Více informací a předprodej vstupenek na www.lapelicula.cz

Zahájení bude v úterý 18. února patřit v pražském Světozoru charismatickému tvůrčímu a partnerskému páru:  herečka Marta Nieto a režisér Rodrigo Sorogoyen představí osobně film Matka (Madre), psychologické drama o ženě hledající ztraceného syna. Marta Nieto získala za hlavní roli na loňském benátském festivalu Cenu Orizzonti pro nejlepší herečku. Pečlivá a nápaditá festivalová dramaturgie poté představí ve čtyřech tematických sekcích to nejaktuálnější ze současného španělského a latinskoamerického filmu. Na plátnech se objeví například celovečerní debut talentovaného Aritze Morena Výhody cestování vlakem (Ventajas de viajar en tren), absurdní tragikomedie o setkání psychiatra a manželky jeho nového pacienta během společné cesty vlakem. Film Buñuel v želvím labyrintu (Buñuel en el laberinto de las tortugas) je geniálním propojením animovaného filmu a reálných záběrů z Buňuelova filmu Země bez chleba a přiblíží atmosféru Španělska 30. let minulého století. 

Respektovaný guatemalský režisér Jayro Bustamente je letos jedním ze zástupců latinskoamerického filmu. S příběhem prosté indiánské dívky ve filmu Ixacanul ohromil v roce 2015 Berlinale a získal prestižní cenu Alfreda Bauera. La Película nabízí také jeho poslední dílo Chvění (Temblores), příběh spořádaného otce a manžela Pabla, který se zamiluje do muže, jenž zpochybňuje všechny hodnoty, kteréž hluboce věřící Pablova rodina vyznává. Dvakrát tolik a patnáct navrch (El doble más quince) španělského režiséra Mikela Ruedy je naopak psychologická studie o vztahu ženy středního věku a dospívajícího chlapce, kteří se poznali na sex chatu. Mezi dvěma vodami (Entre dos aguas) Isakiho Lacuesty vypráví fiktivní příběh dvou bratrů zasazený do reálného prostředí současného Španělska se všemi jeho přednostmi i slabinami.

Jako protiklad k psychologickým sondám, netradičním obrazům, jinotajům a symbolům nabízí La Película dva špičkové reprezentanty žánru españolada, tedy ztřeštěných komedií s charakteristickým španělským humorem. Klasik pyrenejské kinematografie Fernando Colomo natočil během karnevalu v Cádizu film Než to shoří (Antes de la quema), příběh skladatele karnevalových songů a pouličního muzikanta Quiquea, kterému náhodný melouch v největším skladišti drog v Andalusii radikálně změní život. Ztřeštěnou komedii Abrakadabra, která začíná až moc povedeným kouzlem naštvaného kouzelníka a hypnotizéra bavícího svatebčany, natočil renomovaný Pablo Berger. Ten je například autorem na Oscara nominovaného a deseti cenami Goya oceněného filmu Sněhurka (Blancanieves). Žánr kriminálky letos zastupuje film 70 binládinů (70 binladens). Název snímku režiséra Kolda Serry nicméně neodkazuje k boji s terorismem, ale k ironickému španělskému pojmenování pětiseteurové bankovky, kterou nikdo nikdy (podobně jako Bin Ládina) neviděl. A právě 35 000 eur je částka, kterou potřebuje získat do 24 hodin zoufalá Raquel, odhlodaná pro to udělat cokoli…

Pro cinefily a filmové fajnšmekry La Película letos poprvé připravila sondu do bohatého a pestrého světa španělského nezávislého filmu. Svoje netradičně pojaté dílo Vidět ženu (Ver a una mujer) přijede režisérka Mònica Rovira do Prahy představit osobně, ale zaujmou jistě i další snímky, například Divoké období (A estación violenta) režisérky Anxos Fazáns nebo Velké dítě (Niñato) Adriána Orra.

Kompletní program je k dispozici na www.lapelicula.cz. Pražské kino Světozor bude patřit festivalu La Película od 18. do 23. února 2020, španělština následně zazní od 24. do 26. února také v brněnském kině Scala a od 25. do 27. února v ostravském Kině Art. 26. a 27. února si filmy nejen z Pyrenejského poloostrova budou moci vychutnat diváci v Biu Central v Hradci Králové. Festival pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Instituto Cervantes v Praze a kino Světozor. Vstupenky jsou již v předprodeji.