Ziggy Marley na Colours of Ostrava 2018: osminásobný držitel Grammy vystoupí poprvé v České republice. Navíc: Aurora a Cigarettes After Sex

2. prosinec 2017, 23:15
Ziggy Marley na Colours of Ostrava 2018: osminásobný držitel Grammy vystoupí poprvé v České republice. Navíc: Aurora a Cigarettes After Sex

Reggae je mantra a meditace. Reggae je rytmus a vědomí. Jeho potenciál je nekonečný,” říká Ziggy Marley. Tento osminásobný držitel Grammy a nejstarší syn legendy Boba Marleyho zahraje vůbec poprvé v České republice na festivalu Colours of Ostrava 2018. “O tuto velkou hudební osobnost, která je známá i svými rozsáhlými filantropickými aktivitami, jsme se snažili několik let. Jsem ráda, že její první tuzemský koncert klapl právě na příští Colours of Ostrava,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Kromě Ziggyho Marleyho do programu dalšího ročníku přibyly norská zpěvačka Aurora, která se po nadšeném přijetí před dvěma roky vrátí do areálu Dolních Vítkovic s novou deskou, a americká zasněná dream popová kapela Cigarettes After Sex.

Vždy je před námi cesta dále, vždy existuje naděje v dalším východu slunce, v další sekundě a další minutě,” zní motto Ziggy Marleyho. Podobně jako otec na sebe vzal úlohu šiřitele poselství lásky, pozitivních vibrací a míru. “Namísto chůze po vyšlapaném chodníku se ale vydal vlastní hudební cestou: jeho inovativní reggae s chytlavými melodiemi vstřebalo daleko víc rocku, funky, soulu a popu,” doplňuje Zlata Holušová.

David Nesta Marley, nejstarší syn Boba a Rity Marleyových, přezdívku Ziggy nezískal podle Ziggy Stardusta Davida Bowieho. V jamajském slangu se tak totiž říká jointu. Už jako malý se motal okolo otcových The Wailers; po jeho smrti založil se sourozenci úspěšnou skupinu The Melody Makers a v roce 2003 se pustil do sólové kariéry. Ziggy Marley představuje komplexního umělce: v jeho katalogu najdeme album a ilustrovanou knihu pro děti, kuchařku, výrobu biopotravin i komiks Marijuanaman. Souběžně s hudbou jde Ziggyho filantropie: v přesvědčení, že děti představují neomezený zdroj naší budoucnosti a čím více jim můžeme dát, tím více sami sebe osvítíme, založil s manželkou nadaci URGE pomáhající chudým dětem na Jamajce, v Africe a vlastně všude, kde je potřeba. Spolupracuje také s OSN a neziskovou hudebně vzdělávající organizací Little Kids Rock. V hudbě se spoléhá především sám na sebe, rád se ale postavil po bok mnoha velkých hvězd: Angelique Kidjo, Taj Mahala, The Chieftains, Paula Simona, Stinga nebo Dony Summer. Jeho hudba se objevila také v mnoha filmech a dokumentech. Společenský aktivismus zahrnující ochranu přírody přirozeně vstoupil i do Ziggyho textů, kdy tvrdí, že inspiraci čerpá ze všech stran - “z celého vesmíru, lidstva, lásky a míst, o kterých ani netuší, kde se nacházejí”.

Další ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2018 v unikátním industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Čtyřdenní vstupenky jsou již nyní k dostání v e-shopu na webových stránkách festivalu www.colours.cz a v síti Ticketpro. Více informací na www.colours.cz.

Ziggy Marley - Love is My Religion: https://www.youtube.com/watch?v=q8pv6Dqn7Jo