Zemřel sochař Vratislav Karel Novák, autor letenského Metronomu

18. únor 2014, 10:49
Zemřel sochař Vratislav Karel Novák, autor letenského Metronomu

Ve středu 12. února 2014 zemřel sochař, šperkař a vysokoškolský pedagog Vratislav Karel Novák (*1942), který svými kinetickými objekty obohatil českou krajinu i prostor lidského těla.

Z technicistních prvků konstruoval téměř nehmotná díla plná poezie a křivolakého pohybu, která nabízejí nečekané pohledy do lidské duše. K prvním výrazným vystoupením V. K. Nováka patřila účast na projektu Socha a město, realizovaném v roce 1969 v Liberci, jenž přinesl interakci současných objektů s geniem loci rozmanitých částí města. Dlouhou řadu Novákových samostatných výstav zahájily Cykloty, představené v pražském Divadle v Nerudovce na sklonku 70. let. Energie, velkoryse zachycená autorovými rozměrnými exteriérovými plastikami, se v komorních „cyklotech“ soustředila do mechanismů, uváděných do chodu pohybem ruky. Akce lidského těla propojuje v Novákově díle svět konceptuálního umění s oblastí šperku. Na samou hranici tvorby šperku V. K. Novák dospěl v sériích dotýkání těla světlem, jejichž hmotným dokladem zůstávají fotografie, realizované samotným autorem i ve spolupráci s fotografy Pavlem Baňkou, Tono Stanem, Lubošem Dvořákem či Josefem H. Honzíkem. Intenzita propojení výtvarného díla s lidským tělem vrcholí v sérii šperků z kovových strun a skleněných střepů, které vzrušují nositele i diváky připomínkou lidské zranitelnosti. V povědomí kulturní veřejnosti ovšem zůstávají zejména Novákovy monumentální realizace v Jablonci nad Nisou, Liberci či americkém Cincinnati. Nejvíce bývá diskutován mechanický objekt Metronom. Usazený na soklu někdejšího pomníku J. V. Stalina na hraně Letenské pláně v Praze jako součást Všeobecné československé výstavy v roce 1991, odměřuje svým kyvadlem náš pozemský čas a příklon k pravici či levici.

Nekončící výzva k objevování sebe samých charakterizuje nejen Novákova umělecká díla, ale též jeho pedagogické působení. Během více než dvou desetiletí probouzel nespoutané hledačství v atmosféře plné svobody a otevřenosti ve studentech oboru kov a šperk Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Díky tomu jsou již dnes v českých i zahraničních muzejních sbírkách zastoupeny nejen práce V. K. Nováka, ale též řady jeho žáků.

 

prof. Vratislav Karel Novák

13. 12. 1942 – 12. 2. 2014

1961                – dokončil studia na Střední průmyslové škole bižuterní v Jablonci nad Nisou

                        (obor rytí kovů)

1967                – dokončil studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze

                        (v ateliéru uměleckého zpracování kovů)

1969                - kolektivní výstava Socha a město, Liberec

1984                - realizace kinetické plastiky nad rychlostní silnicí v Chomutově - Jirkově

1985                - realizace světelné plastiky pro areál elektrárny v Prunéřově

1986                - společná výstava českých šperkařů (Cepka – Novák – Prášil),

Galerie Am Graben, Vídeň

1990-2007      - vedl ateliér Kov a šperk na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze

1993                - samostatná výstava Zveřejnění, Moravská galerie v Brně

1994                - jmenován profesorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze

1996                - získal zlatou medaili na Internationale Handwerkmesse v Mnichově

2008-2014      - vedl ateliér META/LL/UM – Design kovu a šperku

na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity v Plzni

 

zdroj zprávy: Uměleckoprůmyslové museum v Praze; [email protected]