Závěrečný film trilogie Petera Jacksona „Hobit: Bitva pěti armád“ má v České republice rekordní tržby

15. prosinec 2014, 15:06
Závěrečný film trilogie Petera Jacksona „Hobit: Bitva pěti armád“ má v České republice rekordní tržby

Film „Hobit: Bitva pěti armád“, natočený v produkci společností New Line Cinema a Metro-Goldwyn-Mayer Pictures (MGM) dosáhl již během prvního víkendu historicky nejvyšších tržeb v České republice ve výši 38 miliónů Kč. Oznámení dnes učinila Markéta Bajusz Porybná, marketingová ředitelka ze společnosti Warner Bros. Pictures. 

 „Hobit: Bitva pěti armád“ překonal premiéry předchozích dvou dílů trilogie — „Hobit: Neočekávaná cesta“ a „Hobit:Šmakova dračí poušť“ — které měly premiéru rok po sobě, počínaje prosincem 2012. Stejně jako první dva filmy trilogie byl i film „Hobit: Bitva pěti armád“ uveden ve vybraných kinech ve formátu HFR 3D, v dalších kinech ve formátu 2D a 3D  a ve formátu  IMAX®.

Porybná uvedla: „Na tento film čekali diváci po celé České republice a je významnou událostí pro všechny návštěvníky kin a fanoušky ‚Hobita‛.  Blahopřejeme Peteru Jacksonovi, jeho kultovnímu obsazení a celému filmovému štábu k úspěšnému završení tohoto výpravného příběhu, který má za sebou třináct let trvající filmovou pouť po Středozemi.“

Trilogie „Hobit“ vypráví souvislý příběh odehrávající se ve Středozemi 60 let před událostmi popisovanými v románu „Pán prstenů“, který na plátna kin uvedl režisér Peter Jackson se svým filmovým štábem v kasovně úspěšné filmové trilogii kulminující oscarovým dílem „Pán prstenů: Návrat krále“.

Ian McKellen se vrací opět jako Gandalf Šedý společně s Martinem Freemanem v hlavní roli Bilbo Pytlíka a Richardem Armitagem jako vůdcem trpaslíků Thorinem Pavézou. V čele mezinárodního obsazení jsou Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Benedict Cumberbatch, Ken Stott, James Nesbitt, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving a Orlando Bloom. Ve filmu dále hrají (v abecedním pořadí) John Bell, Manu Bennett, Jed Brophy, Adam Brown, John Callen, Billy Connolly, Stephen Fry, Ryan Gage, Mark Hadlow, Peter Hambleton, Stephen Hunter, William Kircher, Sylvester McCoy, Graham McTavish, Dean O'Gorman, Mikael Persbrandt a Aidan Turner.

Scénář k filmu „Hobit: Bitva pěti armád“ napsali na motivy románu J. R. R. Tolkiena Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson a Guillermo del Toro. Jackson film také produkoval společně s Carolynne Cunningham, Zanem Weinerem a Fran Walsh. Výkonné produkce se ujali Alan Horn, Toby Emmerich, Ken Kamins a Carolyn Blackwood, koproducentkami byly Philippa Boyens a Eileen Moran.

Členy tvůrčího týmu jsou hlavní kameraman Andrew Lesnie, vedoucí výpravy Dan Hennah, vedoucí střihu Jabez Olssen a skladatel Howard Shore. Kostýmy navrhli Richard Taylor, Bob Buck a Ann Maskrey. Taylor rovněž dohlížel na návrh a zhotovení brnění, zbraní, tvorů a speciálního make-upu, které měla opět na starosti cenami ověnčená společnost Weta Workshop. O vizuální efekty k filmu se pod vedením hlavního poradce pro vizuální efekty Joe Letteriho postarala Oscarem oceněná společnost Weta Digital. Hlavním maskérem byl Peter Swords King. Rozkreslovači scén byly John Howe a Alan Lee. Poradcem pro vizuální efekty byl Eric Saindon, o animaci se postaral David Clayton.

Film režiséra Jacksona „Hobit: Bitva pěti armád“ byl natočen ve formátu 3D se 48 snímky za sekundu a ve vybraných kinech bude uveden ve formátu High Frame Rate 3D (HFR 3D), v ostatních kinech bude uveden ve formátech 2D, 3D a IMAX®. Produkce se uskutečnila v Jacksonových vlastních zařízeních v Miramaru na předměstí Wellingtonu a na různých místech Nového Zélandu. Postprodukce proběhla v zařízeních společnosti Park Road Post Production ve Wellingtonu.

Společnosti New Line Cinema a Metro-Goldwyn-Mayer Pictures uvádějí film společnosti WingNut Films Production „Hobit: Bitva pěti armád“. Stejně jako první dva díly trilogie, „Hobit: Neočekávaná cesta“ a „Hobit: Šmakova dračí poušť“, byl i závěrečný díl natočen v produkci společností New Line Cinema a Metro-Goldwyn-Mayer Pictures (MGM) pod produkčním vedením společnosti New Line. Film bude uveden do českých kin 11. prosince 2014.  Společnost Warner Bros. Pictures bude film distribuovat do kin celého světa, ve vybraných zemích a ve všech světových televizích bude film distribuovat společnost MGM. 

www.hobitbitvapetiarmad.cz