Zajímavé lokality a naučné stezky Karlovarského kraje

25. září 2016, 21:26
Zajímavé lokality a naučné stezky Karlovarského kraje

Krásy Česka se skrývají nejen na notoricky známých místech, ale také v Karlovarském kraji. Ten, ač patří k nejmenším z českých krajů, ukrývá zajímavé lokality a naučné stezky nevšední krásy. Přinášíme vám tři tipy na výlety, které byste rozhodně neměli vynechat.

Svatošské skály – skalní město se svatebním průvodem

Svatošské skály patří mezi přírodní úkazy, při jejichž spatření se tají dech. Najdete je mezi Loktem a Karlovými Vary ve Slavkovském lese. Skalní útvary připomínající jehlany a pilíře se tyčí i do výšky 50 m a opravdu zde můžete vidět kamenný svatební průvod. Vydáte-li se sem na výlet, využijte naučnou stezku Doubí (Karlovy Vary) – Svatošské skály, která je zaměřená na historii osídlení a archeologii, hornictví, geologii a ekologii. Trasa měří pohodových 13,5 km a je vyznačena turistickou značkou naučné stezky. Všechny důležitá místa a zajímavosti jsou přehledně označeny a to nejzajímavější popisuje 12 informačních tabulí.

Bahenní sopky - památka světového významu

Přírodní rezervaci Soos najdete severně od Františkových lázní. Skrývá unikátní pozůstatky slaného jezera, které se během staletí přeměnilo v rašeliniště a minerální slaniště. Přírodní rezervací Soos vede naučná stezka po dně vyschlého jezera. To znamená, že zde uvidíte i několik bahenních sopek, ze kterých vybublává na povrch oxid uhličitý. Vnímavý návštěvník může spatřit i spousty chráněných živočichů a mokřadních či slanomilných rostlin, které žijí ve zdejších biotopech. Za návštěvu stojí také muzeum s přírodovědnou a paleontologickou expozicí a výstavou prehistorických ještěrů v životní velikosti i expozice "Ptačí svět Chebska". U dětí jednoznačně vede procházka dančí oborou. Nutno poznamenat, že podobná rezervace není k vidění nejen u nás, ale ani jinde ve střední Evropě.

Naučná stezka Andělská hora – Kyselka – procházka pro romantiky i rodiny s dětmi

Výlet formou procházky můžete uskutečnit, vydáte-li se po naučné stezce Andělská hora – Kyselka. Ta je zaměřená na přírodní zajímavosti, geologii a historii. Jde o 10 km dlouhá stezku, která začíná v Andělské Hoře za kostelem u schodiště k hradní zřícenině. Cesta je jako z pohádky a nejedná se o náročnou trasu. Je-li pro vás procházka příliš krátká, je zde možnost si cestu prodloužit o několik zajímavých odboček. Doporučujeme především zastavit se u Skalek skřítků, kde se mimo jiné dozvíte, proč skřítkové odešli.  Výlet končí v krásných lázních Kyselka, kde na vás jistojistě dýchne nostalgická nálada starých časů.

Speciální tip na výlet pro rodiny s dětmi: Naučná stezka Ježíškova cesta.

Více tipů najdete na www.zivykraj.cz