Z Brna se valí křupaví červíci

22. srpen 2019, 14:21
Z Brna se valí křupaví červíci

Brno je zas o krok napřed, co se zajímavých gastronomických počinů týká. Na náměstí Svobody právě probíhá Food&Drink Fest, v rámci něhož můžou návštěvníci ochutnat absolutní novinku letošního roku, specialitu z hmyzu – křupavé červíky WORM UP.

V Brně na náměstí Svobody mohou účastníci Food&Drink Festu ochutnat na stánku Craft Beer křupavé červíky WORM UP se solí a chilli. Jsou to sušené larvy Potemníka moučného, což ale není klasický moučný červ, který se běžně objevuje v našich kuchyních. Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími 5 druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu. Křupaví červíci z larev Potemníka jsou velmi výživní – mají vysoký podíl bílkovin (50 %) a nenasycených mastných kyselin (30 %), naopak žádný cukr. Zároveň jsou šetrní k přírodě, jelikož se na jejich chov a zpracování spotřebuje výrazně méně vody, krmiva a prostoru, než to je v případě prasat či krav. 

Ti, kteří se odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, byli překvapení její výbornou chutí. „Největší problém je překonat své předsudky. Kdo se odváží ochutnat naše křupavé červíky, je většinou nadšený, jak skvěle chutnají. Pak se k němu přidají i další odvážlivci a pytlík červíků rychle zmizne“, říká Libor Sloupenský, zakladatel společnosti WormUP s.r.o.

Rodinná firma WormUP, která vyrábí slané speciality z hmyzu, vznikla teprve v březnu tohoto roku. „Za tak krátkou dobu jsme ušli obrovský kus cesty. Často na ní slýcháme odpověď NE z různých stran – od technologů, poradců, potenciálních partnerů. Teď už ale víme, že to je jenom informace o tom, kudy cesta nevede. Naučili jsme se ptát, kudy cesta vede a nacházet nová řešení“, doplňuje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy. 

Prvním festivalem, kde se firma se svými křupavými červíky prezentuje, je právě brněnský Food&Drink Fest. Dále jsou v plánu Garden Food Festivaly v Uherském Hradišti a v Olomouci, Food festival na zámku v Kostelci nad Orlicí. Podle výsledků z brněnského festivalu se rozhodne o účasti na dalších food festivalech v Praze. Společnost je aktuálně ve fázi domlouvání odběrných míst a partnerů. Na spolupráci již kývnul pivní bar Výčep na stojáka na Jakubském náměstí, další místa jsou v jednání. Za cenu 99 Kč za 20 g jsou křupaví červíci k dostání také v e-shopu worm-up.com. Minimální trvanlivost produktu je půl roku.