XINDL X vydává nové album Sexy Exity a představuje nový videoklip Dřevo

22. září 2018, 16:18
XINDL X vydává nové album Sexy Exity a představuje nový videoklip Dřevo

Šesté řadové album písničkáře Xindla X je plné útěků a jeho velká část vznikla ve Španělsku. Desku vydává Universal Music, v pátek 21. září. Písně inspirované smutnými tématy podává Ondřej Ládek s lehkostí a jemnou ironií sobě vlastní. V závěru roku je představí na klubovém turné, jehož součástí budou na konci prosince i tři koncerty v pražském Lucerna Music Baru.

„Zpívám o útěcích ze vztahů, od snů k pragmatičnosti, od zodpovědnosti i o útěcích do virtuální reality a virtuálních přátelství. Příznačně jsem většinu desky napsal ve Španělsku, kam jsem prchal před svým běžným životem,“ říká Xindl X a dodává, že jako první měl hotovou skladbu se symbolickým názvem Kufry mám sbalený. V ní konstatuje, že většinu problémů si na útěky stejně bereme s sebou.

K nejoptimističtějším skladbám novinky patří zbrusu nový singl Dřevo, v níž se Xindl zamýšlí nad údělem člověka, který nenásleduje trendy doby. „Nepatřím do starýho železa, jsem spíš dřevo, a proto už z podstaty nerezaví mý básnický střevo,“ zpívá v ní a neskrývá, že song je do jisté míry autobiografický. Pro píseň Dřevo vznikl také doposud nejvýpravnější Xindlův videoklip, který vytvořil režisér Radim Věžník.

Videoklip Dřevo je zde: http://www.youtube.com/watch?v=A1KN5Mop6-U

Album Sexy Exity již od ledna postupně avizovaly singly Věčně nevěrná (se Sabinou Křovákovou, ze stejnojmenného filmu) a tematicky peprnější Byznys. „Píseň věnovaná všem takzvaným kamarádům, co se s vámi baví, jen když se jim to hodí pro jejich byznys.“

Čtrnáct skladeb opět spojuje Xindlův nezaměnitelný autorský rukopis. Zpěvák se tentokrát spolu s baskytaristou své kapely Radimem Genčevem podílel i na produkci většiny písní, zapojil se ale i Dalibor Cidlinský jr., holandský producent Jens East a Jonathan Owusu-Yianomah z Londýna. Nebál se oslovit ani několik hostů, včetně skupiny Jananas, která s ním nahrála závěrečný song ZZZ věnovaný nadačnímu projektu Světluška. Kromě toho se autorsky spolupodílela na roztančené písní Pouze jednou, která vyzývá k tomu, abychom nežili jen na půl.

V Nejlepší zvukař je playback se vedle Xindla představuje nadějný písničkář Petr Lüftner a podruhé oslovil k duetu slovenskou zpěvačku Mirku Miškechovou, známou z veleúspěšného duetu Cudzinka v tvojej zemi, který je s třiadvaceti miliony přehrání na YouTube jedním z nejúspěšnějších česko-slovenských hitů posledních deseti let. Tentokrát ji slyšíme v melancholické baladě Naruby nahranou se symfonickým orchestrem.

Novinky i osvědčené hity zahraje Xindl X se svou kapelou na podzimním turné, kterým zároveň oslaví deset let na scéně. „Bude to naše největší turné, jak do počtu koncertů, tak do velikosti sálů. Taky na podiu nás bude nejvíc v historii kapely – kromě šestičlenné kapely si s nám všude zazpívají i Sabina Křováková a Petr Lüftner,“ láká. Zmínění hosté se navíc budou střídat v roli předkapely.

Album Sexy Exity potvrzuje, že Xindl X patří k nejvýraznějším českým autorům posledního desetiletí a reflektuje jeho schopnost odlehčit i nelehké životní situace. „Na desce je hodně smutných témat, přesto doufám, že písně nakonec vyznějí převážně vesele,“ říká sympaticky písničkář.

Desku Sexy Exity vydává Universal Music, v pátek 21. září.

1) Alenka (hudba/text: Ondřej Ládek)

2) Byznys (hudba/text: Ondřej Ládek)

3) Pouze jednou feat. Jens East (hudba: Ondřej Ládek, Jana Infeldová, Jens Oosterkamp, Johnny K. Palmer, Jan Vávra / text: Ondřej Ládek, Jana Infeldová, Jens Oosterkamp, Johnny K. Palmer, Jan Vávra)

4) Dřevo (hudba/text: Ondřej Ládek)

5) Já nic, já muzikant (hudba/text: Ondřej Ládek)

6) Naruby feat. Mirka Miškechová (hudba: Ondřej Ládek, text: Ondřej Ládek, Mirka Miškechová)

7) Netuším (hudba/text: Ondřej Ládek)

8) Kufry mám sbalený (hudba/text: Ondřej Ládek)

9) Trochu slávy (hudba/text: Ondřej Ládek)

10) Nejlepší zvukař je playback feat. Petr Lüftner (hudba: Ondřej Ládek / text: Ondřej Ládek, Petr Lüftner)

11) Jsem Boží (hudba/text: Ondřej Ládek)

12) Věčně nevěrná feat. Sabina Křováková (hudba/text: Ondřej Ládek)

13) Větší než malá láska (hudba/text: Ondřej Ládek)

14) ZZZ (pro Světlušku) feat. Jananas (hudba: Ondřej Ládek, Jana Infeldová, Jan Vávra / text: Ondřej Ládek, Jana Infeldová, Jan Vávra)

Termíny turné

22.11. KLADNO - DK
24.11. MLADÁ BOLESLAV - DK
29.11. PLZEŇ - DEPO2015
30.11. KARLOVY VARY - Lidový dům
1.12. PARDUBICE - ABC
6.12. ÚSTÍ NAD LABEM - DK
7.12. ČESKÉ BUDĚJOVICE - DK Vltava
11.12. OSTRAVA - Garage
12.12. OLOMOUC - S Klub
13.12. BRNO - Semilasso
18.12. PRAHA - Lucerna Music Bar
19.12. PRAHA - Lucerna Music Bar
20.12. PRAHA - Lucerna Music Bar

https://www.xindlx.cz/

https://www.facebook.com/xindlxofficial/