Vzácná kraska odchovaná pomocí „maňáska“ odjíždí do anglie

25. červenec 2019, 15:38
Vzácná kraska odchovaná pomocí „maňáska“ odjíždí do anglie

Kraska krátkoocasá jávská patří k nejvzácnějším a nejohroženějším ptákům světa. Zoo Praha se pyšní nejen její nejpočetnější zdokumentovanou snůškou na světě, ale již několik let tohoto pěvce také odchovává, a to za pomoci speciálního „maňáska“. Poslední takto odchované mládě – sameček narozený loni v březnu – ve čtvrtek v poledne odcestoval do anglické Whipsnade Zoo patřící Londýnské zoologické společnosti. 

„Náš sameček krasky odjíždí v rámci záchovného programu z rozhodnutí koordinátora chovu, aby v ZSL Whipsnade Zoo vytvořil pár se samičkou z Chester Zoo,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. „Je to důležitý krok zejména s ohledem na fakt, že aktuálně jde o jeden z nejohroženějších druhů ptáků vůbec.“ 

ZSL Whipsnade Zoo se stane pátou evropskou zoo, která se zapojí do celosvětového záchovného programu těchto nejkrásnějších „strak“ světa. Díky odchovům z chovných zařízení v Indonésii a zoologických zahrad v Evropě je v lidské péči aktuálně chováno 69 jedinců. Ve volné přírodě jich podle posledních odhadů žije méně než padesát. 

Z toho důvodu také kraska patří ke čtyřem vlajkovým druhům kampaně Silent Forest zaměřené na ohrožené pěvce jihovýchodní Asie. Při jejich ochraně sehrává Zoo Praha významnou roli nejen díky svým úspěchům v chovu krasek či sojkovců, ale také díky podpoře ochranářských projektů přímo v Asii.

Odchovat tento druh navíc není snadné. Zoo Praha k tomu využívá vlastnoručně vyrobené „maňásky“. U krkavcovitých ptáků, mezi které patří i krasky, totiž dochází k tzv. vtištění. Při umělém odchovu by se mláděti vtisknul člověk a pro další chov by tak bylo ztraceno. Při použití maňáska imitujícího dospělou krasku k tomuto chybnému vtištění nedochází a může se tak podařit odchovat mládě se správnými návyky.