Výstavy betlémů na Východní Moravě

20. prosinec 2019, 12:30
Výstavy betlémů na Východní Moravě

Východní Morava – Betlém jako jeden ze symbolů Vánoc má své místo prakticky v každé obci, ale také v řadě domácností. V Horní Lidči je dokonce Česko-slovenský mechanický betlém přístupný celoročně, ale ve většině míst se betlémy objevují zpravidla v adventním čase.  

Muklovský betlém od neznámého vězně z uranových dolů, recese akademického malíře Cyrila Boudy s osobnostmi Pražského jara, betlémy na miniaturách, háčkované, na překližce, ale také mistrovská díla českých řezbářů - to vše představuje výstava České betlémy, která je od 30. listopadu do 29. prosince 2019 instalována na zámku v Holešově. K vidění je přes osmdesát modelů, zajímavé jistě budou betlémy českého řezbáře, loutkaře a sochaře Bedřicha Šilara či  betlém zlínského řezbáře Františka Vrzalíka. Svou jedinečnost mají papírové betlémy lepené na překližku, které zapůjčil Stanislav Dostál z Přerova. V Holešově najdete také kuriozity, např. betlém s československými prezidenty či karikatury Cyrila Boudy z 60. let minulého století. Výstava České betlémy je v Zámku Holešov otevřena denně kromě pondělků a Štědrého dne vždy od 9 do 17 hod s hodinovou pauzou mezi 12 a 13 hodinou.

Netradiční betlém ze dřeva a kovu je až do 5. ledna 2020 k vidění v KOVOZOO ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Dřevěné postavy a k tomu zvířata vyrobená z odpadního železa, vše v životní velikosti. Nevěříte, že kovový šrot může být krásný? V KOVOZOO si můžete kromě betlému prohlédnout 250 zvířat vyrobených ze šrotu, rozhlednu maják Šrotík, loď Naděje, muzeum veteránů, muzeum zemědělství, letadlo L610, gumové bludiště. Otevřeno je denně od 10 do 17 hodin.

V Bystřici pod Hostýnem připravili výstavu Vánoce v zámecké konírně, aneb Pojďme spolu za betlémy. Jsou v ní obsaženy betlémy různých podob ze sbírky Mgr. Jitky Růžičkové. Výstava je přístupná denně od 8. do 22. prosince vždy od 9 do 12 a od 13 do 16 hod, jak název napovídá v zámecké konírně. Pro děti je připravena tvořivá dílna.

V Kroměříži budou mít Živý betlém ve čtvrtek 19. prosince a sice v 10 hodin na nádvoří radnice a v 16 hodin pak na Velkém náměstí. Ve 14 hodin si můžete s dětmi zazpívat vánoční koledy. O celý program se postará Církevní základní škola v Kroměříži.

Do 15. prosince probíhá výstava betlémů různých velikostí, tvarů, barev a materiálů v sále Kulturního a informačního střediska v Tlumačově na Zlínsku.