Výstava DOXu zkoumá DUŠI PENĚZ

16. březen 2016, 14:04
Výstava DOXu zkoumá DUŠI PENĚZ

Výstava DUŠE PENĚZ v Centru současného umění DOX se soustředí na peníze jako na fenomén, jehož jsme všichni – dobrovolně či nedobrovolně – součástí. Prostřednictvím obrazů, instalací, objektů, fotografií nebo videí bezmála třiceti zahraničních i českých umělců se pokouší zkoumat způsob a některé důsledky toho, jak je dnešní svět důsledně „kolonizován“ prostřednictvím současného ekonomického modelu.

„Realita, která je na současném ekonomickém modelu založena, a které jsme se všichni obdivuhodně přizpůsobili, je realitou, která se zdá být naprosto logická, ale ve skutečnosti je zcela patologická,“ říká hlavní kurátor výstavy Leoš Válka.

Témět tři desítky českých a zahraničních umělců svými díly ve výstavě DUŠE PENĚZ reagují na rozsah, rozmanitost a absurditu současné situace, kdy komodifikace úspěšně ovládla společenský život a každý počin (včetně počinu uměleckého) se stává komoditou.

Instalace nazvanáSUPERMARKET MRTVÝCH v prvním patře galerie dokládá, že uctívání kultu konzumu v západním světě významně ovlivňuje svébytné kultury i v těch nejvzdálenějších koutech světa – jako například v Číně.

Instalace SUPERMARKET MRTVÝCH představuje papírové napodobeniny peněz a spotřebního zboží, které jsou podle prastarého čínského zvyku rituálně spalovány za účelem získání přízně předků, bohů a duchů posmrtného života. Namísto replik tradičních čínských předmětů se ale v současnosti spalují papírové napodobeniny výlučně značkových produktů a luxusního zboží s logy světových značek – jako jsou lodičky Prada, televize Samsung, počítače Apple nebo cigarety Marlboro. Instalacetakpoukazuje na kvazináboženský fetišismus spojený s nakupováním značkového zboží.

Každodenní realitu světa ovládaného mechanismy tržní ekonomiky na nejrůznějších úrovních – globální i lokální, osobní i veřejné –, ale také roli umění ve světě peněz komentuje v sérii ironických minimalistických kreseb na zdech galerie rumunský umělec Dan Perjovschi.

Nerovnoměrnost v rozdělení světového bohatství se neustále prohlubuje a podle oficiálních odhadů na světě stále žije více než 1,2 miliardy lidí pod hranicí extrémní chudoby. Téměř 30 milionů lidí se dotýká tzv. fenomén novodobého otroctví, k němuž odkazují fotografie Lisy Kristine (USA), Iana Berryho (UK), Fernanda Molerese (ES) či Paola Patriziho (IT).

Výstava DUŠE PENĚZ představuje také některé současné světové experimenty a iniciativy, které se pokoušejí nabídnout – pokud ne reálnou alternativu neudržitelné ekonomiky založené na trvalém růstu – alespoň změnu perspektivy.

Doprovodný program k výstavě DUŠE PENĚZ zahrne přednášky a panelové diskuze se zahraničními hosty, workshopy nebo projekce dokumentárních snímků.