Vyšla sedmá Ročenka Tanečních aktualit

15. říjen 2014, 15:05
Vyšla sedmá Ročenka Tanečních aktualit

První český internetový časopis o tanci Taneční aktuality vydal již svoji sedmou ročenku – sborník nejdůležitějších textů, které tvoří celistvou mozaiku uplynulé taneční sezony 2013/2014 v České republice. Taneční aktuality jsou profesionálním internetovým médiem, které informuje o dění v oblasti jevištního tance, pohybového divadla a pantomimy prostřednictvím zpravodajství i publicistiky. Výbor z recenzí, reportáží, rozhovorů a dalších článků publikovaných v průběhu uplynulé sezony se stal již tradicí a patří do knihovny každého milovníka tance.

V zajímavém výběru z publikovaných textů čtenáři najdou recenze na premiéry, stejně tak jako rozhovory s tanečníky, choreografy a dalšími osobnostmi ze světa tance, reportáže z festivalů a jiných zajímavých akcí atd. Část ročenky je věnována Slovensku a významným osobnostem české taneční scény. „Uplynulá sezona přinesla kromě mnoha zajímavých inscenací i hostujících představení především novou vlnu snahy českých tanečníků mluvit o tanci, komunikovat mezi sebou a nalézt sílu v jednotě pro boj za lepší podmínky,“ uvádí šéfredaktorka Tanečních aktualit Lucie Hayashi.

Ročenka je uvedena krátkými bilancemi jednotlivých pohybových žánrů z pera českých odborníků, kteří shrnují jevištní dění v České republice. Sborník je stejně jako v minulých letech rozdělen do několika sekcí podle regionů: v Praze se věnuje produkcím, které vznikly na scénách Národního divadla a na nezávislých scénách (Studio ALTA, divadla Ponec, Archa, Alfred ve dvoře, Teatro NoD a mnoho dalších), svůj prostor mají i regionální scény Brno, Plzeň, Ostrava, Olomouc, Ústí nad Labem, České Budějovice aj. Sborník reflektuje také taneční a divadelně-pohybové festivaly, jakými jsou Tanec Praha, 4 + 4 dny v pohybu, Hybaj ho!, Zlatá Praha, Malá inventura, Česká taneční platforma, Divadelní Flora Olomouc nebo slovenský festival PAN.

Letošní bonus je obzvlášť zajímavý, jedná se o studii známé taneční historičky a teoretičky prof. Doroty Gremlicové Choreografie a choreograf v kontextu moderní doby, která se snaží čtenářům přiblížit proces vzniku taneční kompozice. Především postihuje důležité rysy západní choreografie v rozmezí 18. - 20. století.

Taneční aktualityjsou on-line médiem, které poskytuje již osmým rokem reflexi profesionálního tance v České republice a jehož záběr se rok od roku zvětšuje. Od sezony 2013/2014 reflektují TA více oblast nového cirkusu, pantomimy a nonverbálního divadla. Na svých webových stránkách vytvářejí informační přehled pro diváky i samotné umělce: denní zpravodajství, diář tanečních představení z celé ČR, informace o konkurzech, workshopech, stážích a stipendiích, tanečních kurzech a festivalech v ČR i v zahraničí. Na webu Tanečních aktualit je dostupný archiv všech zpráv z tanečního oboru od roku 2007. Zahraniční čtenáři mají možnost přečíst si některé články a aktuality také v anglické verzi.

Taneční aktuality jsou unikátním internetovým časopisem, který nabízí svým čtenářům zpravodajství a publicistiku profesionálním, ale přitom poutavým způsobem. Poskytuje tak široký informační servis publiku jak z řad odborníků, tak taneční veřejnosti. Přispívá tak ke komunikaci mezi jednotlivými pohybovými žánry, mezi umělci a diváky i kulturními institucemi. Taneční aktuality jsou inovativním a aktuálním časopisem, který je orientačním bodem ve světě uměleckého tance a stále má čtenáři co nabídnout.

Ročenka Tanečních aktualit vznikla za podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hl. m. Prahy a našich partnerů: Národní divadlo, divadlo Ponec, Národní divadlo moravskoslezské, Taneční konzervatoř hl. m. Prahy, Taneční centrum Praha, Grishko a dalších.

Vydání publikace podpořili finančním darem na portálu Nakopni.mě také: Jitka Bartošová, Tereza Cigánková, Tomáš Elbert, Lenka Elbertová, Marie Fričová, Petr Galia, Anna Jirmanová, Lenka Korečková, Václav Kuneš, Petr Mach, Andrea Machová, Jan Nedvěd, Lenka Pánková, Radka Poulová, Markéta Štěpánková, Kateřina Vacková, Tomáš Valníček, Lucie Vítková, Zuzana Zilvarová. Děkujeme.

Cena Ročenky TA 2013/2014  je 169.- Kč.
(poštovné a balné 55.- Kč, na dobírku 95.- Kč)