Výpočetní technika a Optika nově v Brně

5. říjen 2016, 22:43
Výpočetní  technika a Optika nově v Brně

Technické muzeum v Brně otevřelo expozice, v nichž představuje výpočetní techniku od starověku, z optiky foto-kino a mikroskopy.

Od abakusu k osobním počítačům, tak by se zhruba dala charakterizovat expozice Výpočetní technika.  K vidění  je nejen např. první  kalkulačka, která  se vešla do kapsy a vznikala v koncentráku Buchenvald, ale i části sálových počítačů Minsk (60. léta) a IBM (80. léta), stejně jako osobní počítače a notebooky. Samozřejmě expozice prezentuje i vnitřní a vnější prvky počítačů v průběhu vývoje a nabízí ukázky z her z 90. let minulého století. Pamětníci si mohou pustit hru i pomocí  MS DOS, pokud si ještě vzpomenou, jak. Více na www.tmbrno.cz/expozice/1210.

Na jedné straně binární hodiny, na opačné digitální - malé propojení  mezi výpočetní technikou a optikou. První část optiky (viz www.tmbrno.cz/expozice/1209)  prostřednictvím exponátů zachycuje vývoj fotoaparátů od konce 19. stol., přes kamery a promítačky po dobové Bio Slavia. Mikroskopy pak představuje světelné  i elektronické,  jejich princip a možností rozlišení včetně ukázek (např. 400x zvětšený kloub mravence a další).