Výletujte Čistou přírodou. A nezapomeňte cestou třídit odpad!

2. září 2018, 15:09
Výletujte Čistou přírodou. A nezapomeňte cestou třídit odpad!

Plánujete výlet do přírody, ale už jste vyčerpali svůj seznam? Nezoufejte a zkuste si vybrat některou z tras projektu Čistou přírodou. Ten upozorňuje na krásy naší země a zároveň připomíná lidem, že i na výletech v přírodě mohou třídit odpad.

Husté lesy, skály, zříceniny, jezera, vodopády a samozřejmě nádherné výhledy do krajiny – to vše dokáže česká příroda nabídnout! Každý z nás máme svá oblíbená místa, kam chodíme načerpat sílu, odpočinout si nebo se jen tak toulat a přemýšlet. A příroda nás vždy vítá s otevřenou náručí. Aby to tak zůstalo i za pár let, musíme se tu chovat ohleduplně – můžeme začít třeba tím, že i na výletech budeme třídit odpad. Když se chce, jde to snadno.

K základní výbavě si na výlet přibalíme třeba starou igelitku nebo pytlík na odpadky. Tam pak můžeme během cesty dávat všechny odpady, které na výletě vyprodukujeme. Na nejbližším třídícím stanovišti pak z obsahu igelitky nebo pytlíku vytřídíme vše, co třídit jde. Zbytek vyhodíme do nádoby na směsný odpad.

Foto2

Trasu, která vede přírodním parkem Vyšebrodsko, ujdou i naši malí turisti. Měří jen něco málo přes 6 kilometrů a není moc náročná.

Pokud vyrazíme na některou z tras vybraných projektem Čistou přírodou, máme téměř jistotu, že cestou minimálně 1 takové třídicí stanoviště potkáme. Při plánování výletu tak máte všechno pěkně pohromadě – trasy, fotografie zajímavých míst, itinerář i podrobnou mapu, na které jsou vyznačeny třídící zastávky, a také náročnost a délka jednotlivých tras. Pojďme se tedy rychle sbalit a vyrazit na nějaký ten výlet Čistou přírodou!

Co takhle vyrazit s dětmi po náročném začátku školního roku za krásami šumavských lesů, do čertovsky krásného přírodního parku Vyšebrodsko. Najdeme ho poblíž vodní nádrže Lipno, kousek od hranic s Rakouskem.

Foto3

Vybírat můžeme prozatím ze 14 zajímavých tras. Na žádné z nich nechybí krásná příroda, ani třídící stanoviště na obaly od svačiny.

Start i cíl je ve Vyšším Brodě. Čeká tu na nás zhruba šesti kilometrová, jen mírně obtížná, trasa. Na její zdolání nám postačí pouhé dvě hodiny, ale zážitků si odtud odneseme ještě na další týdny. Cestou si užijeme šumících lesů, kapradí, borůvčí, možná si i zahoubaříme. Po necelých třech kilometrech od startu dorazíme na Čertovu stěnu – vyhlídku, odkud budeme mít šumavské vrcholky jako na dlani. Idylku dotváří hučící peřeje divoké Vltavy. Zemský ráj to na pohled! Po sestupu z Čertovy stěny je čas na malou svačinku – lavička, na kterou zhruba na čtvrtém kilometru narazíme je tedy více než ideální – odpadky vezmeme samosebou k vytřídění. Posilněni malou svačinkou pokračujeme Opavskou stezkou, kde jsou kromě nedotčené přírody k vidění i různé skalní útvary a jeskyně. Na informačních tabulích se pak dočtete o místních zajímavostech. Milovníci kultury jistě uvítají zpestření v podobě Rožmberské brány a cisterciáckého kláštera. Ještě posledních pár fotek na památku a samosebou vytřídit odpad od svačiny do barevných kontejnerů - narazíte na ně přímo ve Vyšším Brodě 5,9 kilometru od startu. Po dvou hodinách objevování nových krás je náš výlet u konce. A už teď můžeme plánovat, kam vyrazíme příště.

Vydejme se tedy vstříc poznávání krás české přírody a mějme přitom na paměti, že přírodě je nutné někdy pomoci - třeba tím, že vytřídíme své pozůstatky z výletu na nejbližších třídících stanovištích. Tříděním odpadu zachráníme ročně 28 km2 přírody.  A to má smysl!

Foto4

A vzhůru na Čertovu stěnu!  Z vyhlídky máme Šumavu jako na dlani.