Vyhlášení nominací soutěže Czech Nature Photo 2019

13. březen 2019, 15:37
Vyhlášení nominací soutěže Czech Nature Photo 2019

Mezinárodní porota soutěže Czech Nature Photo vybrala z 2259 přihlášených fotografií nominované snímky na vítěze. Ty se vybíraly v osmi kategoriích a nově bylo možné přihlašovat ucelené série.

Příspěvky poslalo 244 fotografek a fotografů z České republiky a Slovenska. Slavnostní ceremoniál vyhlášení vítězů a předání cen se uskuteční v pražském Karolinu 29. dubna 2019.

V kategorii Savci se do nominací dostaly snímky Václava Husince „Stezka vodních buvolů“, Roberta Javorského „Skupina kaloňů krátkonosých“ a George Karbuse „Surfaři v Pacifiku“. V kategorii Ptáci se do užšího výběru dostal Radim Hlaváč se snímkem „Sýkořice vousatá“, Ondřej Nágl a jeho „Pelikán“ a Radomír Šálek s fotografií „Volavka bílá“. Dále v kategorii Plazi zabodovali Ondřej Pelánek se snímkem „Zátiší v laguně“, dvě nominace získal Jan Stria za fotografie „Světelná koupel“ a „Snídaně v trávě“. V Bezobratlých získala dvě nominace Iva Dufková za fotografie „Ztracen v hortenzii“ a „Spirálka v protisvětle“ a Alexandr Štěrba s fotografií „Na číhané“.

V Českém lese byli nominováni Oliver Beneš se snímkem „Mrazivé zatmění“, Tomáš Culka a jeho „Labský vodopád“ a Jan Stria s fotografií „Z ulity ven“. V kategorii Zvířata v lidské péči se do nominací prosadili Vladimír Čech ml. se snímkem „Kala“, dále Jiří Hřebíček a jeho „Plameňák“ a Tomáš Loukota s fotografií „Na návštěvě“. V kategorii Cena na nejlepší fotografii české přírody se do užšího výběru dostali – Václav Bystřický „Zamyšlený“, dále Zuzana Gabrielová s fotografií „Popelavá elegance“ a Adam Šťastný s „Ledňáčkem“.

Ve speciální kategorii pořádané s Magistrátem Hlavního města Prahy – Příroda v Praze získali nominace Peter Čech s fotografií „Pozdrav slunci“ a dvě další nominace Vít Lukáš se snímky „Nutrie v Praze – potěšení turistů, postrach ekologů“ a „Hitchcock u Karlova mostu“. Poprvé byla vyhlášena kategorie Série, kde byla porotou udělena jedna nominace Jiřímu Hřebíčkovi a jeho souboru „Ptačí duše“.

Společnost Czech Photo letos poprvé udělila speciální grant – roční tvůrčí stipendium na fotografování projektu s tématikou dokumentace, monitoringu nebo ochrany české přírody v hodnotě padesát tisíc korun.  Tuto cenu získal projekt manželů Dolinayových aneb Living Zoology, kteří se zabývají výzkumem českých hadů. „V ČR žije pouze pět hadích druhů (zmije obecná, užovka obojková, užovka hladká, užovka podplamatá a užovka stromová), které si však zaslouží stejnou pozornost a úctu jako jiné skupiny živočichů. Ochraně i popularizaci plazů je však v ČR věnováno jen velmi málo prostoru. Veřejnost se hadů často zbytečně bojí, štítí nebo o nich téměř nic neví. Málokdo je schopný našich pět druhů vyjmenovat, natož je od sebe odlišit“ popisují autoři projekt.

Odborná mezinárodní porota zasedala 1.března pod vedením fotografa Michala Krauseho. Dalšími členy mezinárodní poroty byli – americká fotografka Ami Vitale – vítězka soutěže World Press Photo 2018 v kategorii příroda, Petr Bambousek – fotograf a lektor, Tomáš Tureček – šéfredaktor české edice National Geographic, Přemysl Rabas – ředitel safari parku ve Dvoře Králové, Robin Böhnisch – ředitel správy KRNAP a Pavel Krásenský – entomolog a fotograf.

Práce českých a slovenských fotografů zachycujících přírodu jak v Česku, tak kdekoliv jinde ve světě, bylo možné posílat od 16. ledna do 14. února prostřednictvím webu. Výstava všech oceněných a dalších vybraných fotografií Czech Nature Photo 2019 bude zahájena slavnostním vyhlášením výsledků 29. dubna v pražském Karolinu a potrvá do poloviny června. Záštitu letošnímu ročníku poskytlo Ministerstvo životního prostředí České republiky a Magistrát hlavního města Prahy. Partnery soutěže Czech Nature Photo jsou Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Národní zemědělské muzeum a Správa Krkonošského národního parku. Hlavním komerčním partnerem je společnost Olympus a dále pak také společnosti Trigema, ProCeram,CEWE Color, Berlitz, Sklárny Rückl, Nielsen, Fujifilm. Hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas 1 Radiožurnál.

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org

Výsledky nominací v kategoriích CNP:

Savci:

Václav Husinec – Stezka vodních buvolů

Robert Javorský – Skupina kaloňů krátkonosých

George Karbus – Surfaři v Pacifiku

Ptáci:

Radim Hlaváč – Sýkořice vousatá

Ondřej Nágl – Pelikán

Radomír Šálek – Volavka bílá

Plazi:

Ondřej Pelánek – Zátiší v laguně

Jan Stria – Světelná koupel

Jan Stria – Snídaně v trávě

Bezobratlí:

Iva Dufková – Ztracen v hortenzii

Iva Dufková – Spirálka v protisvětle

Alexandr Štěrba – Na číhané

Český les:

Oliver Beneš – Mrazivé zatmění

Tomáš Culka – Labský vodopád

Jan Stria – Z ulity ven

Zvířata v lidské péči:

Vladimír Čech ml. – Kala

Jiří Hřebíček – Plameňák

Tomáš Loukota – Na návštěvě

Série:

Jiří Hřebíček – Ptačí duše

Cena na nejlepší fotografii české přírody:

Václav Bystřický – Zamyšlený

Zuzana Gabrielová – Popelavá elegance

Adam Šťastný – Ledňáček

Příroda v Praze:

Peter Čech – Pozdrav slunci

Vít Lukáš – Nutrie v Praze – potěšení turistů, postrach ekologů

Vít Lukáš – Hitchcock u Karlova mostu