Vyhlášení nominací Czech Press Photo 2019

21. říjen 2019, 12:52
Vyhlášení nominací Czech Press Photo 2019

Czech Press Photo představuje nominované snímky a videa jubilejního 25. ročníku soutěže

Mezinárodní porota již vybrala nominace ve dvacátém pátém ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo. Devět odborníků hodnotilo téměř čtyři tisíce přihlášených fotografií od 270 autorů z Česka a Slovenska. Soutěžilo se v osmi foto kategoriích a třech video kategoriích. Letos porota posuzovala jednotlivé snímky a série dohromady. Kromě cen partnerů soutěže je zároveň vyhlášena jedna z hlavních cen Grant Prahy, kterou osobně vybral pražský primátor Zdeněk Hřib. Cenu pro absolutního vítěze soutěže vytvořil sochař David Černý.

Hlavní ocenění Fotografie roku bude vyhlášeno současně s  finálním pořadím nominovaných snímků v jednotlivých kategoriích.  Stane se tak, již tradičně, na slavnostním ceremoniálu spojeném
s předáním cen v Brožíkově síni Staroměstské radnice 22. listopadu 2019. Od tohoto večera bude také otevřena výstava oceněných a vybraných prací.

Děkuji všem účastníkům soutěže. Kvalita zaslaných fotografií byla vysoká, porota měla náročnou práci a zvlášť snímky, které postoupily do posledního kola, bylo těžké porovnávat a vybírat z nich oceněné. Konečná volba vždy záleží na vkusu poroty. Jsem přesvědčená, že výstava jubilejního ročníku soutěže Czech Press Photo bude skvělá,“ říká Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo.

„Zpravodajským kategoriím ve dvacátém pátém ročníku Czech Press Photo dominovala zejména domácí témata z české a slovenské politické scény. Tyto snímky vzbuzovaly diskuzi mezi porotci, kteří museli dojít k jednotnému názoru. Díky společné práci všech členů poroty se podařilo sestavit reprezentativní výběr, v němž jsou zastoupeni především fotografové z mediálních domů a agentur,“ shrnuje předseda poroty Petr Josek.

Přihlašování fotografií a videí probíhalo už počtvrté pomocí elektronického formuláře, a to od začátku do konce září. Zapojit se mohli fotografové s trvalým bydlištěm v Česku nebo na Slovensku.

Porota v mezinárodním složení vybírala z přihlášených snímků ve dnech 10. až 12. října v galerii Czech Photo Centre. Porotu tvořili její předseda Petr Josek, lektor a obrazový editor agentury VU Pascal Philippe z Francie, ředitel agentury Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie, ze Slovenska přijala pozvání kurátorka Lucia Benická, dále český fotograf Herbert Slavík, zakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková, ředitel programů World Press Photo David Campbell původem z Austrálie, fotografka Amak Mahmoodian a fotoeditor Colin Jacobson z Velké Británie. Porota udělila nominace
v osmi kategoriích, letos byly sloučené jednotlivé snímky a série.

Cenu Grant Prahy, což je roční tvůrčí stipendium na dokumentování proměn Prahy, vybral osobně pražský primátor Zdeněk Hřib, který navštívil galerii Czech Photo Centre 11. října. „Soubor fotografií jsem vybral z toho důvodu, že naléhavou a jednoduše uchopitelnou formou zobrazuje odvrácenou tvář turismu v Praze. Turistická lákadla, jejichž snad až záporná estetická a kulturní hodnota hyzdí tvář našeho města, je věc, kterou se z ulic a náměstí snažíme aktivně vymýtit. Proto myslím, že bude dobré, když se tyto fotografie dostanou do širšího povědomí, a budou další posilou pro naši snahu. V budoucnosti pak ponesou dokumentární hodnotu,“ popisuje pražský primátor Zdeněk Hřib.

Vítězným souborem je v série snímků Pražské panoptikum od Jana Rasche, která se zabývá proměnami centra hlavního města. „Samotné centrum se stává panoptikem turistických lákadel. Na jednom místě se potkávají lední medvěd, panda a myšák Mickey. Město tak postupně ztrácí svůj genius loci a stává se popcornovým, instagramovým městem na pozadí pražského ateliéru, který turista zanedlouho vymění za kulisu dalšího města,“ popisuje sérii Jan Rasch.

Cenu diváků budou vybírat v online hlasování čtenáři časopisu Lidé a Země. Ta bude také vyhlášena během slavnostního ceremoniálu.

Video příspěvky posuzovala porota soutěže Czech press Photo 14. října. Ta pracovala pod vedením scenáristy a producenta Josefa Harvana, dále v porotě zasedla režisérka a pedagožka Olga Sommerová, kameraman Jan Vaniš, střihač a pedagog Alois Fišárek, fotograf Miro Švolík a marketingová specialistka Martina Hyndráková.

Výstava CZECH PRESS PHOTO 2019 bude otevřena pro veřejnost od 23. listopadu 2019 do 30. ledna 2020 v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze.